Различните обичаи по света

  • Различните обичаи по света
    Различните обичаи по света

Когато човек реши да пътува в чужбина е добре да се информира за обичаите и традициите на мястото, което ще посещава.

Тъй като сблъсъкът с различните култури често води до недоразумения, в тази статия сме се спрели на основните различия в етикета на общуване по света. Ето ги и тях:

Бакшишът

В България е прието клиентът да прецени дали и колко бакшиш да остави.  Това, обаче, не се отнася за САЩ, където дори да не сте много доволни от обслужването, бакшишът е задължителен. В страни като Япония и Южна Корея пък да оставиш бакшиш се счита за обидно, тъй като се предполага, че служителите получават достатъчно високо възнаграждение за труда си.

Поведение в таксито

У нас е прието клиентът да реши дали да седне на предната седалка в таксито или отзад, но в много страни е установено правило да се сяда на задната седалка – Франция, Испания, Португалия (също и в градове като Ню Йорк и Пекин). На други места пък положението е коренно различно – в Австралия, Нова Зеландия, Холандия, Израел и части от Ирландия и Шотландия се смята за неуважително да седнете на задната седалка, когато предната е свободна.

Вдигнат палец

В България използваме този жест в знак на одобрение, но в страните от Близкия Изток, Южна Америка,Западна Африка и отчасти в Русия и Гърция това е равнозначно на показване на среден пръст.

Смехът

В Япония не е прието да се смеете шумно с отворена уста, тъй като това се счита за крайно грубо и неприлично.

Различните обичаи по света

Закъснение за среща

Закъснение, макар и с няколко минути в страни като Германия, Англия и Швейцария, е недопустимо, тъй като с това показвате, че не цените времето на хората. Точно обратното правило е възприето в страните от Южна Америка и Гърция – там да отидеш точно навреме е също толкова лошо, колкото да подраниш с половин час.

С една ръка в джоба

Да държиш едната си ръка в джоба на много места по света се смята за арогантен жест – например в Турция и Южна Корея.

Лявата ръка

В много страни да използваш лявата си ръка за каквото и да е – например да приемеш подарък, да се  храниш и т.н. се счита за гнусно и обидно (понеже тя служи само за хигиенни нужди). Такива страни са: страните в Близкия Изток; голяма част от Африка; Индия; Шри Ланка.

Подаръците

На някои места, като Китай и Индия е прието подаръкът да не се отваря веднага. Това се счита за проява на алчност.

Различните обичаи по света

В много страни е прието да откажеш няколко пъти подарък, преди да го приемеш. Такава страна е Япония. В Китай важи същото правило, като там е прието да откажеш 3 пъти.

Облеклото

В Япония и редица европейски страни спортното облекло (джапанки, шорти и шапка с козирка) се смята неприемливо извън обособените за спорт места.

Алкохолът

Ако те поканят на купон в Норвегия негласното правило е да пиеш само от това, което си донесъл. В САЩ пък обикновено е прието да занесеш стек с шест бири и да консумираш от всичко, сложено на масата.

Хранене

 В страни като Япония и Руанда не е прието да се яде на обществени места, които не са за тази цел – паркове, градски транспорт, на улицата. Това може да правите единствено в баровете и заведенията за хранене.

На места като САЩ се счита за комплимент към домакинята, ако си опразните чинията. В други страни като Русия, Китай, Филипините и Тайланд, обаче, се възприема по обратният начин –останали сте гладни.

В България сме свикнали често да отказваме храна, за да не затрудняваме домакините, но в Ливан, например, се счита за крайна грубост да откажеш нещо, което ти предлагат, особено храна.

Докосването

В някои страни личното пространство е неприкосновено и жестове като потупване по рамото са недопустими. Тези страни са: Китай; Тайланд; Корея; Близкия Изток.

Разсъбличане

На някои места не се смята за прилично мъж да ходи гол до кръста, дори на плажа. В Южна Корея, например, мъжете ходят по ризи даже и там. На другият полюс в това отношение са Турция и Скандинавските страни. Там се смята за проява на крайна срамежливост да стоиш с бански в сауната, например.

Лични въпроси

На места като Холандия дори един съвсем невинен въпрос, като “С какво се занимавате?”, може да предизвика негативни асоциации. Там този въпрос се възприема като социална класификация, сякаш се интересувате от размера на заплатата.

 Различните обичаи по света