Резиденция Баба: Как да запазим знанието на бабите си

  • Резиденция Баба: Как да запазим знанието на бабите си
    Резиденция Баба: Как да запазим знанието на бабите си

Как младите безработни специалисти биха могли да по(л)учат от опита на бабите и дядовците на село? Като поживеят с тях. Това лято се проведе един проект, който е нещо ново и свежо за България – Резиденция Баба.


За проекта ни разказва Велина Цанкова от Фабрика за идеи, която е координатор на проекта. Повече за Резиденция Баба ще можете да научите на живо по време на EMPATHEAST – форум за социална промяна, движена от емпатия, в който проектът има сериозно място.

Коя е Ина: Аз съм Ина от Фабрика за идеи. С Резиденция Баба съм дълбоко свързана не само административно (като координатор на проекта), но и със сърцето и душата си - още като чух за идеята за първи път, я почувствах истински близка.

- Как се роди идеята за точно такава среща между баби и млади безработни хора?

- Идеята отдавна си е чакала най-подходящото време да се материализира в главата на Янина от Фабриката! И така миналата година са успели да я вербализират в проект, който не само да свърже възрастни от почти обезлюдени села с млади хора от града, но и тази среща да вдъхнови раждането и развитието на идеи за социално-предприемачески продукти, услуги или инициативи, които реално да върнат ресурси в тези села - материални, човешки и други. Така че Резиденция Баба се появява като отговор на съвсем конкретната нужда да запазим и предадем нататък изчезващите традиционни практики и знание, както и да започнем процес за връщане на някакъв вид ресурс в селските райони.

39532

- Кога и как се случи Резиденция Баба?

- Резиденция Баба започна с усилена подготовка още в края на 2014. Изборът и подготовката на младежите, които се включиха беше през пролетта и началото на лятото тази година, а самите резиденции т.е. четирите седмици, в които млади хора от цяла България живяха в 4 родопски села, бяха от средата на юли до средата на август. Как се случи цялото нещо - беше вдъхновяващо, напрегнато на моменти, ново... експеримент, в който научихме много и се надявам да можем да използваме този опит, за да продължим с още резиденции и в други части на България.

39537 39531

- Разкажи някоя вдъхновяваща история от Резиденция Баба.

- Сещам се за баба Елка от с. Джурково, която остава вдовица на 20-годишна възраст с двама сина. Сама построява двуетажна каменна къща, отглежда децата си, работи, дори осъжда ВиК, които незаконно са прекарали водопровод в нейния двор, след като много преди това хората от селото заедно са събрали пари и са прекарали вода до всяка къща в селото. Има и една интересна любовна история - на баба Софка и дядо Младен от с. Дряново! "Запознали" са се, когато Младен е 7-годишен, а Софка е съвсем малко бебе в люлка, закачена на едно дърво. Родителите й молят момчето да я наглежда и да клати люлката, за да не плаче бебето, докато те пасат овцете. Казват му, че може, като порасне момичето дори да му я дадат за невеста. И точно така става - децата порастват, влюбват се и се взимат и тази история в момента звучи като от съвсем различен свят.

39530

- С какво проекта промени младите хора?

- Тук те самите трябва да разкажат повече! Едно от нещата, които споделиха с мен, беше, че са оценили времето. В забързаното ежедневие често все не ни достига и сме под постоянен стрес. На село хем всичко е по-бавно, хем се свършва цялата работа! Сигурна съм и че ежедневните мъдрости на бабите и дядовците са ги накарали да се замислят за много неща - как всичко днес ни е предоставено на тепсия и затова нищо не ни е мило. Едно време хората всичко са си правили сами - всичко, което са имали, е било изработено от собствените им ръце. Ако някой не е смогвал с работата, са се събирали всички и са му помагали. Чувството за заедност също сме го поизгубили и това много липсва на съвременния градски човек.

39534

- С какво проектът промени бабите и дядовците?

- Промени гледната им точка, като им показа, че всъщност има много млади хора от града, които имат желание да чуят историите им, песните им, да се научат да тъкат, плетат, доят и квасят мляко, да събират сено и да готвят традиционни родопски вкусотии. Даде им възможност за един месец да опознаят младежи, с които вече са свързани в приятелство за цял живот.

39535

- Какво предстои?

- Между 13 и 15 ноември организираме EMPATHEAST – форум за социална промяна, движена от емпатия, в който Резиденция Баба има сериозно място! В петък (13.11) в Клуба на пътешесвеника от 19:00 резидентите ще разкажат какво им се е случило в Родопите това лято (събитието тук). В събота отново в рамките на форума младежите ще имат възможност да презентират вече оформените си социално-предприемачески идеи пред хора, които да ги подкрепят във формат, който сме нарекли Катапулт. Инвеститори от различни сфери ще заявят ясно желанието си да помогнат на идеите финансово, с доброволен труд или ноу-хау. Така че една от най-интересните фази все още предстои! Каня всички, които могат да се включат в някои от модулите на EMPATHEAST 2015, да го направят. Ще има лекции, дискусии, работилници, инсталации. Иначе можете да следите какви са идеите на резидентите и от какво още имат нужда, за да се реализират, на сайта на Резиденция Баба тук и Фабрика за идеи и на фейсбук страницата тук.

39528