Крепост Состра – да се почувстваш като римски император

  • Крепост Состра – да се почувстваш като римски император
    Крепост Состра – да се почувстваш като римски император

Представете си, че сте древен римски император, който по своите си държавни дела трябва да стигне от Ескус (днешното село Гиген край Плевен) до Филипополис (Пловдив).

Пътуването с колесница по покритите с камъни римски пътища е бавно и изморително, затова трябва да си починете. И ето, пред очите ви се появява Состра – древноримска крайпътна станция, подобна на днешните мотели. С някои допълнителни функции – като военен контингент, който се е грижел за сигурността на важния път.

По цялото продължение на античния път Виа Траяна има множество станции, селища, укрепления и наблюдателници. Состра е шестата пътна станция по този път и според проучванията тук наистина са отсядали римски императори (освен вас), благородници и други важни особи. При разкопките са намерени много монети, паметници, златни предмети. Заради подчертания лукс на комплекса той може да бъде оприличен с днешен петзвезден крайпътен мотел.

35098

История в няколко реда

Cocтpa е бил малък римски град, основан в средата на II век и съществувал малко повече от 300 години. Тук е била разположена пехотна част с между 500 и 1000 войници. Намира се точно там, където се сливат две реки – Ломешка и Осъм, и пази подстъпите към Троянския Балкан. По-рано тези земи са били населявани от тракийското племе кробизи. Името на римската крайпътна станция кастел Состра (Sostra) най-рано е отбелязано върху т. нар. “Певтингерова карта” (Tabula Peutingeriana) в края на IV век, която съдържа римските пътища в късната Римска империя.

Какво ще видите при крепостта Состра

До този момент от крайпътния комплекс са открити и проучени укрепен лагер (кастел), сгради от цивилното селище, част от античен път. От тях достъпни за посещение са кастелът Состра, както и една от най-старите църкви в Стара планина - раннохристиянската базилика “Св. Георги”, до която е изграден нов параклис. Намират се на малко възвишение на километър от крепостта.

35100

Полезна информация: Древният римски град Состра се намира на 12 км от Троян в посока село Ломец, на 28 км от Ловеч. Има изграден път и паркинг. Работно време: от 8 до 12 и 13 до 17 ч. (понеделник-петък). Почивни дни събота и неделя. Работното време се отнася за периода юни-октомври. Цени: възрастни 2 лв.; учащи, студенти, пенсионери 1 лв. За повече информация се обръщайте към Музея на занаятите.