SMYAH за музиката и по-различното творчество

  • SMYAH за музиката и по-различното творчество
    SMYAH за музиката и по-различното творчество

Явор Зографски, по-познат в музикалните среди като SMYAH, е млад български създател на електронна музика, който наскоро издаде първото си EP – “Abstractions”.

Уникалният му стил не може да бъде определен само с една дума, затова най-добре чуйте сами. Вижте какво разказа той за вдъхновението, музиката и новите си проекти пред екипа на Peika.bg:

Кога и как пътят ти те отведе до музика?

Всичко започна в гимназията, когато попаднах на приятели, които свиреха на китара, бас и барабани. Тогава реших да си взема първата клавиатура и отидох на уроци по пиано. Те обаче не продължиха дълго и така и не научих музикална теория. Пианото обаче си остана един от любимите ми инструменти и продължих да се занимавам с продуциране. Минах през най-различни жанрове, а в момента не мога да сложа име на това, което правя – смятам и че това е правилния (ако изобщо има такъв) начин на това да избегнеш еднообразното звучене.

Защо SMYAH?

Хората, които ме познават и които са чували музиката ми знаят, че в нея няма нищо весело или смешно, нямам и това намерение. Избрах този псевдоним, защото ми харесва как буквите седят чисто визуално, а и заради начина, по който звучи. Чужденците го произнасят „смая” и това е правилният начин, но не се сърдя, когато хората тук ме наричат „смях”. Осъзнавам и че тази дума хваща окото, когато хората я видят в интернет пространството или по събития и това ми харесва.

Кой/какво те вдъхновява?

Вдъхновяват ме преуспелите хора, с които общувам и обменям идеи, новите запознанства, както и преживявания като пътуване, концерти, филми, книги и естествено, друга музика. Част от любимите ми артисти, които ми влияят и музикално са: Tsuruda, Alix Perez, Shades, Ivy Lab, Kedr Livanskiy, Ishome, както и лейбъли като 20/20 LDN и 1985 music. Изброих артисти от най-различни жанрове и течения – мисля, че това само по себе си обяснява и голямото разнообразие в музиката, която правя. Трябва да призная, че преди да седна да правя някое парче нямам идея как ще излезе то накрая и това е най-вълнуващата част от процеса на работа.

В предишните няколко месеца попътува доста из Европа. Би ли споделил местата, които ти направиха впечатление и някои от най-интересните ти моменти?

Работата ми в края на миналата година беше да снимам музеи и културни обекти из Европа, като имах шанса да сменям държавите всяка седмица. Най-хубавото от всичко беше, че тези места бяха затворени за посетители и през това време можех да се насладя на изкуството вътре сам, без навалица и шум. Определено едно от любимите ми места, които снимах, беше Маурицхойс (Mauritshuis) в Хага и в частност стаята на Вермер, където е и легендарната картина „Момичето с перлената обица”. Малко хора могат да се похвалят, че са оставали насаме с нея. Успях да посетя и да снимам градините на Моне в Живерни, къщата на Ане Франк в Амстердам, най-голямата ботаническа градина в Европа – берлинската, Музея на парите в Париж, както и няколко впечатляващи малки села в Испания.

Голям почитател съм на биологията и растенията, и определено един от най-интересните моменти беше да получа обиколка на ботаническата градина в Берлин, заедно с една от мениджърките там, която ми разказа различни удивителни факти. Цялата градина е разделена на „континенти”, като във всеки от тях може да се намерят характерните за тях растения. Отделно има и най-различни животни като птици, таралежи, лисици и зайци.

Друг забележителен момент беше, когато посетих местата в Испания, за които испанският автор и носител на нобелова награда Камило Хосе Села е писал в пътеписите си. По този начин се потопих в неговото приключение, ходех по неговите стъпки и научих някои нови исторически факти. Успях да се запозная и със сина му, който вече е доста възрастен.

Какво научи по пътя?

Определено да пътуваш и да посещаваш такива впечатляващи места носи неимоверно вдъхновение и всякакви креативни идеи, и когато се прибирах ги превъплъщавах в музика. Със себе си носех и микрофон, с който записвах различните звуци на градовете и селата. Скоро след като приключих фотографската работа, се роди и една нова идея.

Разбрах, че съвсем скоро стартираш нов проект. Би ли ни разказал повече за него? 

Новият проект е експериментална платформа, която цели да събере в колаборация музикални продуценти с фотографи и се казва Sound in Picture. Идеята на всяко издание е да включи един артист с едно негово парче и един фотограф, който да илюстрира музиката с обектива си така, както я вижда и чува. В момента съм едва в началото, като преди броени дни стартирахме. В сайта може да намерите музика от последния ми краткосвирещ албум, както и първата колаборация, която е между Камен Колев (музика) и Любо Асенов (фотография). Много съм благодарен на тези момчета, които откликнаха с такава готовност и се надявам талантът им, както и този на бъдещите участници в проекта, да достигне до повече хора. Платформата е интернационална и имам големи планове за нейното развитие в бъдещите няколко години, но тъй като е едва на няколко дена, засега все още събирам участници, както и куратори, които да се включат към екипа. Може би тук е моментът да отправя покана към вашите читатели, които се занимават с музика или фотография – приемаме апликации за участие през сайта ни. На всеки, на когото му е интересно, може да ни посети www.soundinpicture.com.

Да се върнем към музиката. Къде ще бъдат следващите ти участия?

Предстои да подгрявам следващия концерт на So Called Crew на 16-и март, за което доста се вълнувам, a на 18-и май ще съм част от събитието на Иван Шопов и Авигея, които представят ремиксирания албум „Кананица”. Беше голямо удоволствие да участвам с ремикс в този албум, който ще можете да чуете съвсем скоро. В края на юли може да ме видите зад пулта на фестивала Vola open air. За всичко това може да следите в социалните мрежи – намерете ме във:

Facebook: https://www.facebook.com/smyah7/

Instagram: https://www.instagram.com/smyah.ltd/

Soundcloud: https://soundcloud.com/smyahh

Spotify: https://open.spotify.com/artist/3TgWDQ9xaUckJdr6z2BAs4