С деца на планина – 5 полезни съвета

  • С деца на планина – 5 полезни съвета
    С деца на планина – 5 полезни съвета

Да отидете на разходка в планината с децата си може да бъде невероятно (или агонизиращо) изживяване. Ето няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да се придържате към първото и да не стигате до второто. Подготовка, подготовка, подготовка – това са трите вълшебни думички.


Изберете маршрут, подходящ за деца

Вие най-добре знаете силите на детето си, тъй че подберете пътека, съобразена с тях. Ако искате да се разходите по стръмни склонове, отидете с приятели, без деца.

Проучете предварително

По тази пътека може би често се срещат диви животни. Може би минавате покрай място с много птици и може да вземете бинокъл. Има ли място, където да си направите пикник? Колкото повече неща знаете за пътеката, толкова по-подготвени ще сте. И на базата на това може да решите да смените маршрута.

Раницата

Ако децата ви са достатъчно големи да носят раници, разпределете малка част от багажа в тях. Не забравяйте слънцезащитния лосион, сандвичи, вода, кърпички, някой пресен плод и леки якета, ако захладнее.

Носете удобни обувки

Не подценявайте важността на добрите обувки. Може да са маратонки, гуменки или планинарски обувки, важното е да са удобни.

Тръгнете рано

Това е особено важно за лятото. Направете усилие да станете рано и ще се насладите на сутрешната хладина. Освен това по пътеката няма да има тълпи от други любители на природата.