С влак, на крак или с мерак – как пътувате?

  • С влак, на крак или с мерак – как пътувате?
    С влак, на крак или с мерак – как пътувате?

Наскоро ви попитахме с какво превозно средство предпочитате да пътувате по широкия свят. Един от любимите ни отговори е на Свилена Василева: „Обичам да пътувам със самолет, когато е далече. Обичам да пътувам с кола, за да си избирам пътя, да спирам и разглеждам. Обичам да пътувам с автобус, за да спя или чета книги. Обичам да ходя пеша, за да опитам всичко!“. Ето кои са вашите любими начини на придвижване и по-важното – защо така!


С влак

... защото е по-спокойно.

... защото виждаш природата от по-близко разстояние, по-девствени места, мога да чета книги или да стана да се поразходя ако реша; във влак се спи по-приятно и с този вид транспорт се чувстваш като истински пътешественик!

... защото мога да се насладя на природата.

... отнема повече време, но води до едно прекрасно чувство на спокойствие и също така се откъсваш от реалния забързан свят. Имаш възможност да се срещнеш с много интересни хора. За пример мога да дам една история, чута от моя преподавателка: Един български художник пътувал с влак (езиците, които знаел били руски и латински) и се запознал с хора от други държави, като единствения им общ език бил латинският. Доста интересно звучи във влак да чуеш хора, говорещи на вече мъртъв език. Влака придава и романтика, и носталгия.

... защото не се чувствам "вързана" за седалката!

... защото темпото е достатъчно бавно, че да имам възможност да разгледам голяма част от красивата българска природа. А звукът от пътуващия влак е специфичен и по някакъв начин ми напомня за по-стари времена, изпълнени с романтика.

С кораб

... защото е много романтично.

... с каяк/лодка - когато си в морето, изпитваш особена тръпка, чувство на свобода и чиста радост.

... защото обичам морето и там се чувствам в свои води.

С колело

... защото е вълнуващо и еко.

... защото е здравословно и по този начин не замърсявам въздуха.

... по този начин се проветрява това което е между ушите ми!

Със самолет

... защото е много вълнуващо и красиво.

... защото така преодолявам разстоянията най-бързо.

... защото е най-практично.

... защото вълнението от предстоящо пътуване със самолет е най-голямо, защото е свързано с ново, далечно и невиждано досега място.

... и не само заради чувството в стомаха при излитане или кацане, това чувство, което те кара да си кажеш "уау, все още съм жив!". Няма по-невероятен и в същото време фрустриращ момент от този, в който се рееш в облаците и си даваш сметка, че ти си само една микроскопична частица от тази необятна вселена... И всеки път, когато кацам или излитам от някое летище, в главата ми изплува тази невероятна сцена от филма "Love actually", този момент, в който радост, тъга, любов, щастие, нежност, умиление и всички всевъзможни чувства, които едно човешко същество е способно да изпита, се срещат и преплитат само в няколко квадратни метра.

... защото пристига най-бързо и се пътува най-удобно.

... защото стигаш най-бързо,а и обичам да гледам облаците,небето и света от високо.

... защото за по-малко от 24 часа може да се озовеш на другия край на света и да се насладиш на 30-градусово удоволствие на плажа на Карибско море, нищо, че календарът показва месец декември.

Пеш

... С двата си крака! Защото е най-сигурно, най-евтино и съм най себе си.

С кола

... защото автомобилът ти дава независимост - можеш да спреш, където си поискаш, да минеш по различен път, винаги можеш да спреш, да попиташ за пътя и да научиш някоя история.

... защото може да се импровизира. Винаги може човек да се отклони от маршрута, да види нещо необичайно, което дори не е допускал, че може да е по трасето, да спре за почивка или разходка, или за снимки и т.н.

... но да не шофирам аз. Пътуването по тази начин позволява много повече свобода на действията, погледа и мислите.

... защото имам най-голяма свобода, мога да диктувам скоростта, маршрута, почивките.

... защото имам свободата да избирам спирките и скоростта, да прявя паузи, където и когато поискам. В автомобила мога да събера и повече багаж, даже и ненужни дреболии, удобство има и в това да починеш, а и ако има втори шофьор - да се насладиш на гледката и пейзажа. По-бавно е отколкото със самолет, но е по-интересно.

... защото това е единственият начин да бъдеш там където си поискаш независимо от това колко закътано и далечно да изглежда то. По тоя начин виждаш усещаш докосваш се до това което с друго превозно средство е невъзможно.

... защото може да спираш, когато пожелаеш, и да разглеждаш забележителности.

... на стоп с автомобил... нови места, нови хора, нови емоции... всичко в едни момент!

С автобус

... за да се наслаждаваш на гледката, просто да оставиш очите ти да гледат, а ти просто да релаксираш и "попиваш" този пейзаж.

С книги

... пътувам с книгите...така мога да бъда навсякъде и по всяко време.

За десерт още един любим цитат от вас (martin): “Най-много обичам да се премествам в пространството с книга, въображение и www, разбира се. Така правя и всичките си пътешествия - чета: избирам градове, пейзажи, маршрути, сезони, изложби, концерти. Избирам места в салона, самолета, кораба, хотела, ресторанта. Избирам приятелите, с които ще се радваме най-много на приключението. Ако случайно пътуването се осъществи, оставям всичко на случайността (без това да включва картите - пътни и кредитни) и изненадите започват да се случват. Така пътувам два пъти!”.