Събития в Деня на българското кино (13 януари)

  • Събития в Деня на българското кино (13 януари)
    Събития в Деня на българското кино (13 януари)
2018 година започва оптимистично за българското кино, което през 2017 г. спечели множество международни награди и участия в конкурсни програми.
 
 
За първи път от много години спечели и сърцата на българските зрители, като четири пъти оглави седмичния бокс офис с филмите: „Воевода“ на Зорница София Попганчева, „Бензин“ на Катерина Горанова и Асен Блатечки, „Възвишение“ на Виктор Божинов и „Дъвка за балончета“ на Станислав Тодоров-Роги.
 
През 2017 г., с подкрепата на Национален филмов център, бяха реализирани над 50 пълнометражни и късометражни игрални, документални и анимационни продукции, които отбелязаха изключителен успех пред българската и световната публика. През 2015 г. София бе обявена от ЮНЕСКО за Творчески град на киното.
 
От 2005 г. по инициатива на Националния филмов център на 13 януари - датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант”, българската филмова общност чества своя професионален празник.
 
През изминалата година четвъртият игрален филм на Стефан Командарев „Посоки“ беше избран за програмата „Особен поглед“ в Кан. За пръв път от 30 години български филм попада в престижната селекция. В същата програма участва и копродукцията „Уестърн“ на Валеска Гризбах. „¾” на Илиян Метев спечели „Златен леопард“ в секцията „Режисьори на настоящето“ в Локарно. Редица участия и награди завоюва и документалният филм „Пощальонът“ на Тонислав Христов. Сред успешните копродукции с българско участие се наредиха “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, “Реквием за г-жа Й.” с режисьор Боян Вулетич, “Синът на София” на Елина Псику.
 
Тази година в Деня на българското кино - 13 януари - Националният филмов център и Столична община в сътрудничество с Българската национална филмотека, Националния дворец на културата, Съюза на българските филмови дейци и Съюза на артистите в България организират прожекции на български филми в шест софийски киносалона.
 
Филмовата програма е с ВХОД СВОБОДЕН, с изключение на входа за най-новите филми „Вездесъщият“, „Възвишение“ и „Дъвка за балончета“, които ще се излъчат в кината „Люмиер“ и „Одеон“ само на 13 януари на специалната цена от 5 лв.
 
Пълната програма е публикувана ТУК.