Събития, за които си струва да пътувате през 2015 г.

  • Събития, за които си струва да пътувате през 2015 г.
    Събития, за които си струва да пътувате през 2015 г.

Има събития, заради които си заслужава човек да пропътува хиляди километри. Ето някои от големите за 2015-а, за които си струва да знаете:

Китайската нова година

19 февруари, цял свят

Както в Китай, така и навсякъде по света в китайските квартали Китайската нова година се празнува с богата трапеза, около която семейството се събира и множество ритуали, носещи късмет. На различните места хората организират различни тържества, част от които са непременно парадите с китайски дракони и пурпурните фенери.

8589

*

Сонгкран – тайландската нова година

12-15 април, Тайланд

Фестивалът Сонгкран е популярен като най-масовата водна война, заради която туристи от цял свят изминават хиляди киломтери. Но посрещането на новата година в Тайланд преди години е изглеждало по-различно – семействата и приятелите са посещавали храмовете и са поливали вода на ръцете си при статуите на Буда – за късмет. Постепенно хората започват да си организират битки с водни пистолети по улиците, за да се стигне до днес, когато се пълнят кофи и цели цистерни.

21454

Снимка: Guliver/Getty Images

*

Милано Експо 2015

1 май – 31 октомври, Италия

Милано ще е домакин на Световното изложение през 2015 г. Темата е „Да нахраним планетата, енергия за живот“ и по време на подготовката на експото в града бяха реализирани многобройни проекти за възстановяване.

30717

Снимка: MILAN EXPO 2015

*

Половин век независим Сингапур

9 август, Сингапур

На 9 август 2015 г. Сингапур ще отбележи 50 години от обявяването на независимостта си, но празнични събития ще има през цялата година.

3376

© Sands SkyPark

*

Годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки

6 и 9 август, Япония

Това ще бъде пътуване със смисъл – на 6 и 9 август при мемориалите в Хирошима и Нагасаки в Япония ще бъде отбелязана 70-годишнината от атомните бомбардировки. Предвидени са и многобройни арт инсталации.

30718

Снимка: UNESCO 

*

Монс и Пилзен – европейски столици на културата 2015

цялата година, Белгия и Чехия

Две градчета – Монс (Белгия) и Пилзен (Чехия) – през 2015 г. ще могат да се наричат столици. След Умео (Швеция) и Рига (Латвия) арт събитията се преместват на юг и ви предоставят интересен повод за пътуване. Повече за Монс - европейска столица на културата 2015. Повече за Пилзен - европейска столица на културата 2015.

16018

*

България – 50 предизвикателства за пътешественици

цялата година, България

Светът е голям, но и България не е толкова малка и лесна за опознаване, колкото си мислите. През 2015 г. от Peika.bg ви отправяме предизвикателство – да откриете малко познати места, да преоткриете известни места чрез техните легенди и истории, да опознаете България по-добре. Поставяме началото с пътеводителя „50 места, които да посетите в България през 2015 г.“. Приготвили сме ви и награди. Открийте още за 50-те места.

30019