Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял свят

  • Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял свят
    Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял свят

Ако сте сред любителите на планинските маршрути, то следващите редове ще ви заинтригуват.

Подготвили сме ви 5 от най-интересните преходи, които можете да направите. Ето ги и тях:

1. GR20, Франция

Този 15-дневен поход (168 км) през Корсика е легендарен с богатото си разнообразие от природни красоти. Там ви очакват романтични гори, лунни пейзажи, ветровити кратери, ледникови езера, потоци, торфени блата, заснежени върхове и равнини. Да се достигне до тази красота обаче никак не е лесно – пътеката е камениста, на места и доста стръмна, включваща разнебитени мостове и хлъзгави скални стени. Името GR20 и идва от Grande Randonnee – френски израз за пешеходен траверс на планина, като всяка една има различен номер. Носещ репутацията на един от най-трудните маршрути на континента Европа, GR20 е разделен на две части – северна между Каленцана и Визавона и южна между Визавона и Конка.

Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял свят

2. Пътеката на инките, Перу

Тази 33-километрова древна пътека, положена от инките, е сред най-предпочитаните преходи  и всяка година хиляди хора минават по нея. Пътят се издига, слиза и обикаля около планините и ще ви заведе от Свещената долина до Мачу Пичу. Гледките включват невероятно красиви снежни върхове и гори, които стигат чак до облаците. Докато се наслаждавате на тази картина, ще прескачате от една скала на друга и със сигурност ще се уверите защо това е най-популярния маршрут в Южна Америка. Пътеката на инките преминава през забележително разнообразие от естествени пейзажи – от гъста тропическа джунгла до голите и неприветливи скали на Андите, а в най-високата си точка достига 4200 м надморска височина.

Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял свят

3. Земята на Догоните, Мали

Земята на хората Догон е сред най-популярните и спиращи дъха региони на Африка. Преходът тук може да продължи между 2 и 10 дни и ще ви отведе до прочутия 200-километров Бандиагарски склон, достигащ височина от 600 м. От върха на скалата пред очите ви ще се открие невероятна гледка към изоставените селища Догон. Местните догонци са известни със своите интересни танцови маски, сложно издълбани врати и скални жилища, построени по склона.

Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял святСнимка: wikipedia.org

4. Базовият лагер на Еверест, Непал

Достигащ височина от 5545 метра на Кала Патар, този 3-седмичен преход е сред най-популярните в света. Височините, които ще достигнете, определено ще ви замаят и ще имате нужда от аклиматизация, за да ги понесете. Трудният поход ще ви предложи уникални пейзажи и ще можете да видите селища на шерпи, будистки манастири, реки, скалисти пътеки и гори. Лагерът е разположен под ледника Кхумбу. 

Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял свят

5. Индийските Хималаи, Индия

Много малко хора се осмеляват да тръгнат на поход от индийската част на най-голямата планинска верига в света. Ако имате желанието за един спокоен и самотен преход, то със сигурност Химачал Прадеш е вашето място. Най-лудите и запалени катерачи и туристи могат бавно да достигнат към планинските върхове от долината Спити до Ладак, но това ще им отнеме около 24 дни. Този преход е изключително предизвикателство, което върви по стъпките на древни търговски пътища.

Само за истински приключенци – 5 маршрута от цял свят