Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя Камино

  • Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя Камино
    Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя Камино

Ехх, Камино… Ако можех, поне веднъж, по твоите пътеки аз да премина!…

Това магическо място, където през вековете, хиляди поклонници се отправяли на поклонение, изминавайки маршрута през Северна Испания, в близост до Сантяго де Компостела (на испански: Santiago de Compostela.Ако дълбоко вътре в себе си изпитвате нужда да преоткриете своята душа, да преживеете нещо уникално и различно, ако сте почитател на екстремното, или ако просто искате да запечатате в ума си спомени, които после да разказвате на своите внуци – отправете се на това вълнуващо пътешествие по пътят Ел Камино, за което със сигурност няма да съжалявате!

Самият маршрут започва от Франция, преминава през Пиренеите и през цяла Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани мощите на свети Яков. Легендите разказват, че той е един от апостолите на Иисус Христос и брат на Йоан Кръстител. За жалост, загива мъченически, непреклонно защитавайки вярата, след като бива екзекутиран от цар Ирод. Двама от неговите ученици пренасят тялото му от Йерусалим с лодка през Средиземно море до днешния Сантяго, където е построена и катедралата в негова чест. 

Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя КаминоСнимка: Flickr

Самата катедрала e едно от трите основни места за поклонение в християнския свят заедно с Рим и Божи гроб. Всяка година безбройни тълпи от хора я посещават. Тя представлява и крайният маршрут на пътя Камино. Всеки, който успешно измине целия път, задължително влиза в нея, за да отдаде почит на Св. Яков Зеведеев и да завери своите печати.  Външните стени и вътрешността на храма са украсени със скулптури, предимно от Средновековието. Внушителна е големината на катедралата и как, въпреки времето, се е запазила тази великолепна и достолепна сграда!

Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя КаминоСнимка: Flickr

Пътят към Сантяго е дълъг близо 800 километра. Известни са хиляди легенди за това, че Камино преминава точно под Млечния път, и често поклонниците се ръководят от звездите на небосклона дали вървят в правилната посока. Разказва се, че ако ходиш пеш или с велосипед, можеш да усетиш изцяло магическата енергия, която те съпровожда. Много са историите за преживяването, което човек изпитва, докато извървява пътя и как това за всекиго е едно индивидуално изпитание за физическата издръжливост на човешкото тяло, емоционалното и духовно пробуждане. Всички поклонници, преминали по този път, изживяват цялостен катарзис и разказват за това, как са се почувствали съвсем различни личности, а често пъти дори са си спомняли за миналите свои прераждания и предишни животи.

Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя КаминоСнимка: Flickr

Най-важно, преди да решите да преминете този път, е да си отговорите на следните няколко въпроса:

– Имате ли нужда от точно това пътуване и с каква цел го правите?

– Дали е заради желанието от духовно пробуждане или го определяте като физическо, психическо и емоционално изпитание?

- До колко сте способни да издържите физически и психически?

- Разполагате ли с достатъчно време, за да изминете целия път, който се състои в около 800-900 км.?

Официално всеки турист, който извърви поне 100 км. до Сантяго де Компостела, се смята за успешно преминал изпитанието. Но наистина, ако искате да преживеете цялото това приключение, е  добре да извървите целия път. И не забравяйте – следвайте жълтите стрелки!  Те са специалната маркировка, която ще ви упътва дали вървите в правилната посока. Често се случва, някои поклонници в началото да се изгубят или объркат и да тръгнат по съвсем грешен път, който да ги отдалечи от крайната цел. 

Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя КаминоСнимка: Flickr

Тя може да бъде изобразена на най-различни места като – скали, дървета, огради, къщи, изобразена върху асфалта и т.н. Ще я видите, ако се оглеждате внимателно. По пътя ще срещнете също и знаци, някои разположени върху керамична плочка, изобразяваща жълта мида на син фон, също така и табели, които изписват разстоянието до Сантяго де Компостела.

Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя КаминоСнимка: Flickr

В края на пътуването на всеки се издава сертификат, при успешно изминати 100 км. пеша. Свидетелство за това, че сте изминали необходимите километри представлява специалният пилигримския паспорт, който можете да си закупите почти от всяка катедрала или пилигримски офис, пред които обикновено има множество чакащи пилигрими. В него се  събират печати от местата, през които пилигримите преминават по пътя си към Сантяго де Компостела. Последният печат се получава при пристигането в Сантяго де Компостела, заедно с издаването и на официалния сертификат.

Сантяго де Компостела – Едно магическо пътуване по пътя КаминоСнимка: Flickr

На добър път!