Какво да сложим в багажа за Камино де Сантяго?

  • Какво да сложим в багажа за Камино де Сантяго?
    Какво да сложим в багажа за Камино де Сантяго?

La mochila es mi casa. Цитат от легло в алберге в едно от селата по Камино де Сантяго.

Раницата е моят дом. Ако обмисляте да вървите по Камино де Сантяго, тогава вероятно знаете, че раницата ще бъде къщата ви. Това означава, че в нея трябва да поберете всичко, което ще ви трябва за пътуването. В същото време обаче едва ли искате да носите твърде много на гърба си през цялото време, така че планирането и събирането на багажа са много важни за Камино.

Тъй като ние направихме нашето първo Камино с доста лек багаж (което наистина удиви повечето от нашите пилигрими-спътници по пътя), сега е време да споделим някои съвети и идеи, които да ви помогнат със събирането на багажа. Този списък с багаж може да бъде приложен и към други маршрути за ходене, преходи, пилигримски маршрути и т.н. Идеален е за Камино Франсес (Френския път) за месеците април-май.

Какво да сложим в багажа за Камино де Сантяго?
Снимка: Магията на пътуването

Нашите леки раници за Камино де Сантяго

Започваме списъка с различните групи неща, които ще са нужни за Камино. Помнете, ако успеете да съберете багажа си така, че раницата ви да не е повече от 10% от собственото ви тегло, значи сте истински герой! Гърбът ви също ще ви е много благодарен!

Общи съвети

- Не носете неща, които цените твърде много или са твърде скъпи – лесно е да се изгуби нещо, да се повреди, скъса и т.н. Аз трябваше да изхвърля два чифта чорапи. Добре че не носех късметлийските си чорапи с мен.

- Допълнителна малка чантичка за бърз достъп до неща, необходими редовно – като креденшъли, паспорти, пари, телефони, балсам за устни, кърпички и др., може да бъде изключително удобна и полезна.

- Ние прахме веднъж на всеки 3 дни, така че не трябваше да носим много дрехи. (Почти всяко алберге има пералня и сушилня, които могат да се използват за няколко евро.)

Дрехи

- Суичър и леко яке – тази година ние ще добавим и още една блуза / суичър за по-студените вечери/сутрини/албергета

- 3-4 леки блузи, които покриват горната част на ръцете и раменете (презрамките на раниците могат да са полезнени при триене с кожа)

- 1-2 блузи с дълъг ръкав

- 2 клина за Бистра и Петя, леки панталони за Наце

 -1-2 чифта къси панталонки за “вечерите навън” или за да се слагат върху панталоните, за да пазят по-топло (тези не са задължителни)

- 4-чифта чорапи

- бельо като за 4 дни (и пране всеки трети ден)

- 2-4 спортни сутиена

 -Пижама – за предпочитане с дълги ръкави и крачоли в случай, че се спи на студено място

- Сандали или джапанки (използват се за душове и за следобедните разходки, след настаняването в алберге, НО и в случай, че трябва да се ходи цял ден с тях, за да отпочинат краката от затворените обувки за ходене)

 - Туристически обувки/обувки за ходене/маратонки – те ще са върху краката ви през повечето време. Бистра и Наце използваха маратонки за тичане, а Петя – туристически обувки. Това е най-важната част от екипировката ви за Камино де Сантяго, така че изберете обувките си много внимателно!

- Шапка с козирка/кърпа за глава – слънцето може да е безмилостно

- Бъф – може да служи като шал, лента за коса, шапка, моден аксесоар

Какво да сложим в багажа за Камино де Сантяго?
Снимка: Магията на пътуването

Други основни принадлежности: тоалетни принадлежности, оборудване и лекарства

Тоалетни принадлежности

 -Сапун, шампоан, лосион за тяло, бръсначка, балсам за устни, рол-он против изпотяване, дезодорант, паста и четка за зъби, мокри кърпички за почистване на лице, коректор и гримове

- Слънцезащитен крем – ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН

- Спрей против комари – ние не го използвахме, но теоретично би имало нужда от него, тъй като в тази част от Испания е доста дъждовно

Оборудване

- 35-40-литрова раница

- Лек спален чувал – нашите са за температура 15-20 градуса по Целзий, имайки предвид, че ние спяхме на закрито и с предоставени чаршафи и одеяла

- Малка чантичка, която се завързва за кръста (една беше достатъчна за трима ни)

- Челник – ние не го използвахме много миналата година (очевидно не сме много ранобудни), тази година ще си вземем само фенерче

- Слънчеви очила – не са задължителни, но са много полезни

- Бутилка за вода – със или без филтър – водата по Камино де Сантяго е питейна и понякога дори вкусна

- Кърпа, която се суши бързо – ние използвахме микрофибърни кърпи

- Дъждобран – тази година планираме да го заменим с водоустойчиви леки якета

- Фотоапарат, GoPro, power bank, зарядни, кабели – не взимайте твърде много

- Тефтер за водене на бележки и записване на невероятни идеи 

Лекарства

- Превръзки/лепенки – ще имате нужда от тях за пришки и мазоли

- Хомеопатична Арника – за предотвратяване на възпаления

- Арника гел за болежките

- Ибупрофен за намаляване на болката и продължаване да се върви – може да бъде купен във всеки магазин по Камино де Сантяго

- Магнезий – най-добре е ако започне да се пие 2 седмици преди да се отиде на Камино, много е добър за мускулите

- Спирт, ножички, памук за мазолите

Какво да сложим в багажа за Камино де Сантяго?
Снимка: Магията на пътуването

Jumpie тест: ако можете да скочите с раницата си на гръб, това значи, че добре сте се справили със събирането на багажа!

Това е! Нашият списък с багаж за Камино де Сантяго! Чувствайте се свободни да ни оставяте коментари ако чувствате, че има нужда да се добави или премахне нещо от този списък! Buen Camino!

*

Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.