Сапарева баня и най-горещият гейзер в Европа

  • Сапарева баня и най-горещият гейзер в Европа
    Сапарева баня и най-горещият гейзер в Европа
  • Сапарева баня и най-горещият гейзер в Европа
    Сапарева баня и най-горещият гейзер в Европа

Като чуете „гейзери“, сигурно ви става едно такова исландско или пък се сещате за американския парк Йелоустоун и анимационните серии за мечето Йоги. А дали знаете, че единственият гейзер в континентална Европа се намира в България, в Сапарева баня? При това е най-горещият на Стария континент и все още се използва и за... варене на картофи.

Така и така изригва от земята с температура 103 градуса, врялата вода не се хаби и до днес се използва от по-възрастните жители на Сапарева баня за варене на картофи за животните – слагат кофа с картофи в основата на гейзера и след време се връщат да си я вземат. Даваме ви нестандартна идея за експеримент - донесете си няколко сурови яйца и шарена сол. Нататък знаете какво да правите.

През по-голямата част от времето гейзерът сякаш танцува – водата подскача по около 1 м сред облак пара на всеки 5 секунди, а от време на време изригва и по-високо – до 18 м

Откриването на гейзера става по време на сондиране през 1957 г., като работниците едва успяват да избягат, когато чуват подземен тътен, малко преди от земните недра да изригне вряла вода и пара. Днес водата от извора се използва за отопление на обществените сгради в Сапарева баня (кметството, детската градина, училището). В града има и санаториум, модерна баня, два хотела с балнеоцентрове – чудесни условия да си починете по всяко време на годината. Неслучайно лечебните води на Сапарева баня се използват от повече от 6000 години. От древното име на града – Германея, произлиза и името на течащата наблизо река Джерман.

Горещите води са "култивирани" във фонтан в центъра на града, като през който и сезон да дойдете, гейзерът ще ви впечатли. През лятото нощем е осветен в различни цветове, а зимата гледката на горещата пара, носеща се над снега е впечатляваща. Когато стане много студено, част от водния ансамбъл замръзва, но гейзерът продължава да блика и образува причудливи ледени форми. Около него има спретнато паркче, посетителски център, кафене и амфитеатър с лятна сцена. Из целия град има чешми, от които тече минерална вода.

Докато сте в Сапарева баня, отбийте се в църквата „Св. Никола“, която се намира в парка, вижте и парка на загиналите в Отечествената война.

Маршрути: Сапарева баня е отправна точка за пешеходни преходи към Паничище и Седемте рилски езера. В близкото село Сапарево има чудесна църква, а на около 5 км е село Овчарци с неговите седем водопада. Има екопътека и до водопада на река Бистрица. Попитайте в туристическия център или местните откъде да тръгнете.

Полезна информация: Сапарева баня се намира само на 15 км източно от Дупница. Има няколко семейни хотела, в които можете да отседнете. Ако идвате през зимата с автомобил, задължително носете вериги.