Съвети – как да пътуваме без да си намираме оправдания

  • Съвети – как да пътуваме без да си намираме оправдания
    Съвети – как да пътуваме без да си намираме оправдания

Не вярвам да има човек, който никога да не си е правел планове за планинска разходка „тази събота“ и когато съботата дойде, разходката да се отложи до другата събота.

Или пък: искате да мръдне нанякъде, но същевременно оставащото свободно време ви се струва идеална възможност да подремнете достатъчно дълго, за да не ви се спи в работата на следващия ден.

И това изобщо не означава, че не обичате да пътувате. Всеки има моменти, в които се чувства изморен, отпаднал или недостатъчно ентусиазиран, за да тръгне на път.

По-долу ще видите няколко аргумента (и антиаргумента), които лично при мен разрешават за минути казуса „искам да отпраша нанякъде, но днес ме мързи“.

Теорията на пропуснатите възможности

Често си казваме „друг път“. Спомнете си за фразата „Кога, ако не сега?“. Другият уикенд може да се разболеете. Или баба ви да дойде на гости. Или да завали порой. Или да ви оберат и да останете без парите, които сте отделяли за това отлагано пътуване. Или какво ли още не. Не чакайте! Никога не се знае дали ще има утре и ако има, какво ще се случи. Живейте на момента, защото никой няма да ви върне миговете, които сте проспали.

Няма с кого да отида“

Приятелите ви са заети днес, а възможността да се разходите сами ви се струва абсурдна. Можете да почерпите малко мотивация за соло пътуванията от тук.

Очаквах нещо повече миналият път“

Каквото и да правим, добре е да не си създаваме предварителни очаквания. Трудно е, но не е невъзможно. Неприятни изживявания винаги има и те не бива да ни отказват от това да приключенстваме.

Последващият комплекс за непълноценност

Аз лично се чувствам адски зле, когато отложа плановете си от мързел и цял ден се мотая вкъщи, прекарвайки деня си в нищоправене. Затова навреме си задайте въпроса „Ако в следващите няколко часа бездействам, дали няма довечера да се почувствам непълноценно?“

От сън спомени няма

Всеки миг е един нов шанс да създадете незабравими моменти в албума на паметта си. Не го забравяйте.

Колкото повече спим, толкова повече ни се спи

Не вярвам да не сте го установили досега. Дори да се наспите днес, утре пак ще ви мързи за работа.

Създават се вредни навици

Хората сме такива – лесно привикваме с нещо и трудно се отказваме от него. Не си позволявайте да отлагате нещо за утре, щом можете да го свършите днес. Защото утре ще го отложите за вдригиден – или за другата седмица. Така се създава един порочен кръг, от който е много трудно да излезете.

Пътуването е единственото нещо, похарчените пари за което те правят по-богат.”

Създайте си приоритети. Нямате пари да отидете до мечтаната дестинация? Ако трябва, се лишете от скъпият марков часовник, който сте си харесали в мола. Или пробвайте разходка до някоя хижа в близост до вашия град. Напълно възможно е изобщо да не сте знаели, че тя съществува, а да се окаже, че е едно от най-приятните местенца, на които сте били.