Съвети за пътуване в Чехия (част 2)

  • Съвети за пътуване в Чехия (част 2)
    Съвети за пътуване в Чехия (част 2)

Чехия се намира в Централна Европа и е заобиколена от икономически гиганти като ГерманияПолша и Австрия. Столицата на Чешката република, Прага оглавява списъка на най-посещаваните страни в Централна Европа със своята средновековна история и архитектура. 

Ето някои важни съвети за пътуване в Чехия, които ви помагат да се подготвите да изследвате същността на средновековието.

10 съвета, които трябва да знаете, преди да пътувате до Чехия

Имайте предвид тези 10 насоки, преди да планирате и да предприемете пътуването си до Чехия за безпроблемно и комфортно изживяване.

6. Спазвайте местните закони

Това би трябвало да е най-сериозно следваният съвет за пътуване в Чехия. Лека промяна в спазването на правилата може да вкара туристите в сериозни проблеми с чешкото законодателство. Трамвайните релси не могат да се пресичат никъде, освен в определените точки. Въпреки че се намира на един от най-развитите континенти в света, чехите не одобряват публичните прояви на привързаност. Най-важният момент, който трябва да запомните, е никога да не обсъждате комунистическото минало с местните.

7. Опитайте местната кухня с повишено внимание

Планирате да ядете местно, за да избегнете бюджетни ограничения? Ето нещо, което човек трябва да знае, преди да се ангажира с него. Чехите не са любители на зеленчуци, но може да се намери всяка друга комбинация от месо и хляб. Едва ли човек може да намери зеленина в местните ястия. Храната им обикновено е мазна и тежка. Обичайното хранене с три ястия се състои от супа, ястие с месо и богат десерт. Чешката република е известна със своите кнедли от месо. 

8. Кажете „да“ на бакшиша

Не е задължително, но обикновено се очаква. 10% от таксата за обслужване може да се даде като бакшиш на сервитьорите, тъй като те са нисо платени на местно ниво. Ресторантите в Чехия очакват предварителни резервации и обикновено са подходящи за пушене. Не забравяйте да извикате сметката, тъй като сервитьорите не са склонни да я носят на масата, освен ако не поискате.

9. Научете няколко основни фрази на чешки език

Винаги е добър вариант да научите няколко чужди фрази, когато пътувате в чужбина. По-голямата част от чешкото население разговаря на чешки език, с изключение на основните туристически райони. Препоръчително е да научите следните думи и фрази, преди да пътувате до Чехия:

Здравейте – Dobry den – (добри ден)

Добро утро – Dobre rano – (добре рано)

Добър вечер – Dobry vecer – (добри вецер)

Лека нощ – Dobrou noc – (доброу ноц)

Довиждане – Nashledanou – (нас-хледаноу)

Моля – Prosim – (просим)

Благодаря – Dekuji – (декуи)

Да / Не – Ano / Ne – (ано / не)

Извинете – Prominte – (проминте)

Казвам се – Jmenuji se … – (именуи се)

Колко? – Kolik? – (колик)

Колко дълго? – Jak dlouho? – (як длохо)

Къде е … ? – Kde je … ? – (где йе)

Бих искал … – Chtel bych … – (хтел бих)

Не разбирам – Nerozumim – (нерозумим)

10. Купете подходящите сувенири

Страната има редица задължителни покупки, които правят пътуването до Чехия завинаги незабравимо. Човек определено трябва да върне у дома ръчно изработените марионетки (кукли). Освен бижута, изработени от полускъпоценни камъни, гранатът е друг, който трябва да се купи в страната. Бохемските кристални продукти, макар и деликатни, са красиво допълнение към дрънкулките. Чехия е известна и с разнообразие от продукти за чай. Билков ликьор и козметика,  са уникални за страната.