Седмица на бразилското кино

  • Седмица на бразилското кино
    Седмица на бразилското кино

От 21 до 28 октомври ще се проведе Седмица на бразилското кино!

Тогава ще можете да гледате 10 пълнометражни и 13 късометражни филма в  Културен център G8. Куратор на кино програмата е Лобо Пазолини от Бразилия

Пред-официалното откриване ще се проведе на 21 октомври от 17:00 часа в бар Петък. Официално откриване ще бъде на 22 октомври с филма „Клара звезда“ в Културен център G8 от 18:30 часа.

Вижте кои ще са пълнометражните филми, които ще можете да гледате по време на Седмицата на бразилското кино:

Ганга Зумба (1963)
Драма / Исторически
Режисьор: Кака Диегес
100 мин.
Език: Португалски. Субтитри: български
Не се препоръчва за зрители под 14 години

Ganga Zumba се основава наедноименната  книга на Жоао Фелисио дос Сантос, исторически роман за внука на Зумби дос Палмарес, един от първите и главните черни водачи в Бразилия през периода на робството. Историята се върти около кървавото бягство на Ганга Зумба от захарната плантация, където работи до Куиломбо дос Палмарес, където възнамерява да намери свобода и да изпълни съдбата си като цар на Банту. По пътя той е изправен пред насилието на господарите на гората и сеньорите на мелниците, близо до прислужницата Дандара, бъдещата кралица. Участват изпълнителката на самба Картола и актьорът Антонио Питанга, който играе главната роля, също така и "Afoxé Filhos de Gandhy", които възпроизвеждат типичните африкански и афро-бразилски ритуали от колониалния период.

Награда "Каравела де Прата" - 16-та Международна седмица на религиозното кино и човешките ценности (Испания, 1969 г.); Седмица на критиците - Филмов фестивал в Кан - 1964 г.

*

Киломбо (1984)
Драма
Режисьор: Кака Диегес
119 мин.
Език: португалски. Субтитри: английски.
Не се препоръчва за зрители под 12 години

Копродукция на Франция и Бразилия със сценарий, базиран на книгите "Ганга Зумба" на Жоао Фелисио дос Самнтос и "Палмарес", от Десио де Фреитас. Около 1650 г. група от роби започват да се бонтуват в една мелница в Пернамбуко и се отправят към Куиломбо дос Палмарес, където една нация от укриващи се роби се съпротивлява на колониалната обсада. Сред тях е Ганга Зумба (Тони Торнадо), африкански принц и бъдещ водач на Палмарес. По-късно неговият наследник и кръщелник Зумби (Антонио Помпео), ще защити помирителните идеи на Ганга Зумба, изправени пред най-голямата армия, която някога е виждала в бразилската колониална история.

Носител на награди от кино фестивали в Картаген, Кан и Маями (1984)

*

Раса - филм за равенство (2012)
Документален филм
Режисьор: Жоел Зито Араужо (Бразилия) и Меган Милан (САЩ)
102 мин.
Възрастова граница: 12 години
Език: Португалски. Субтитри: английски

Документалът разказва историята на трима души в челните редици на съвременната битка за равенство в страна, която се гордее, че е пример за расова демокрация. Героите: известен черен певец стартира телевизионна станция, единственият чернокож сенатор, който се бори за статута на расова равнопоставеност и внучка на поробените африканци, които защитават правата на техните предшественици. В допълнение към режисьора Джоел Зито Араухо, филмът е режисиран от американския режисьор Меган Милан, носител на Оскар през 2009 г.

Grande Prêmio BR do Cinema Brasileiro“/ Голяма награда BR на Бразилското Кино (2003)

*

Госпожа Сатан (2002) 
Биографична драма
Режисьор Карим АИНУЗ
Възрастова граница: 16 години
105 мин.
Език: португалски; субтитри: български

Филмът описва живота  в градската маргинална култура на ХХ век, известният травестит Жоао Франциско дос Сантос-  мошеник, артист, затворник, приемен баща на седем деца, черен, беден, гей - известна като "Мадам САТАН" и постоянен посетител на бохемския квартал Лапа  в Рио де Жанейро. Показва своите приятели, преди да се превърне в мит мадам Сатан - легендарният герой на бохемския Рио. Един френско-бразилски филм, получил  35 номинации за награди , спечелел 21 пъти, включително и Голямата награда на бразилското кино BR от 2003 г. (Бразилия).

*

Момче 23: Загубени деца в Бразилия (2016)
Документален филм
Режисьор: Белисарио Франка
79 мин.
Не се препоръчва за зрители под 12 години
Език: Португалски.Субтитри:английски

Професорът по история Сидни Аюилар открива по време на един клас, чрез студент, нещо страшно: тухли, маркирани със свастика, нациски символ, във ферма на региона. Решен да разкрие истината, Сидни разследва и търси указания, за да разбере напълно какво се е случило на това място.

Най-добър документален филм с популярен глас и жури на Голямата награда за кино в Бразилия през 2017г.;
Най-добър документален филм от Black Film International от Монреал 2017.

*

Клара звезда (2017) 
Документален филм
Режисьори: Сузана Лира и Родриго Алзугуар
72 мин.
Без възрастови ограничения
Език: английски. Субтитри: български

Документален филм за Клара Нунес, звездата на бразилската популярна музика, чиято музика отпразнува космогонията на афро-бразилските религии. Филмът разказва в първо лице  пътя на певицата, която завладява Бразилия и различни страни по света. Освен задълбочената работа на аудиовизуалното изследване, филмът дава възможност на публиката да чуе разказани свидетелства и да познава малко повече героя, който дори и след повече от 30 години от смъртта си остава видно място в историята на популярната музика на Бразилия.

*

От другата страна на Атлантика (2017) 
Документален филм
Режисура: Даниеле Елери и Марсио Камара
90 мин
Забранен за зрители под 12 години
Език: Португалски. Субтитри: английски

Документален филм, който разглежда моста между Бразилия и Африка през жизнения път на студенти от африканските страни с португалски официален език, които учат или са учили в бразилски университети. Културният обмен, образите и отраженията, създадени от двете страни на Атлантическия океан, разкриват теми, които прозвучават в миналото, настоящето и бъдещето на отношенията между Бразилия и петте африкански страни, представени от студентите във филма - Гвинея Бисау, Кабо Верде, Мозамбик, Ангола и Сао Томе и Принсипи, както и Източен Тимор.

Най - добър филм - Черно международно кино Берлин 2016.

*

Местре Бимба - Капоейра Илюминада (2007)
Документален филм
Режисьор: Луиз Фернандо Гуларт
78 мин.
Без възрастови ограничения
Език: Португалски. Субтитри: български

Документален игрален филм, който разказва историята на Маноел Дос Рейш Мачадо, Местре Бимба, велико име за капоейра и създател на Капоейра Режионал. На него са посветени хиляди и хиляди песни, които се пеят във всички капоейра роди на петте континента. От свидетелствата на възпитаници и историци филмът проследява богатата част на черна култура и капоейра в Бразилия.

*

Бизору (2009)
Режисьор: Жоао Даниел Тихомироф
95 мин.
Не се препоръчва на зрители под 12 години
Език: Португалски. Субтитри: български

Бизору е най-великият капоейрист на всички времена. Момче, което се идентифицира с насекомото, което се противи на законите на физиката, се противи на законите на предразсъдъците и потисничеството, превръщайки се в герой. Бизору е филм на приключения, действия, мистицизъм и страст.

*

Паулиньо да Виола - Моето време е днес (2004)
Документален филм
Режисьор: Изабел Жагуарибе
83 мин.
Без възрастови ограничения
Език: Португалски. Субтитри: български

Документален филм за бразилския композитор на самба и певец Паулиньо да Виола, един от най-изтънчените музиканти на жанра. Филмът показва биографията му, неговите музикални влияния, както и прост и особен начин на живот, свидетелства на семейството и приятелите му и музикални представления

***
А ето и кои ще се късометражните филми в програмата:

Програма 1  (78 мин.)

Кралицата (2016)
Фантастика
30 мин.
Режисьор: Сабрина Фидалг
Забранено за зрители под 12 години
Език: Португалски. Субтитри: английски

Рита накрая осъзнава мечтата да стане кралица на самба училището в нейната общност, но тя ще трябва да се бори срещу вътрешни и външни неясни сили.

Награда за най-добър филм на популярното жури на Международния фестивал за късометражно кино в Рио де Жанейро (2016).

*

Негърска коса (2017)
Документален филм
16 мин.
Режисура: Суахили Видалд и Клаудия Алвес
Без възрастови ограничения
Език: португалски. Субтитри: английски

Как се потискат естетически черни жени, за да се приспособят към предварително установените модели? Филмът дава глас на трима герои, излагайки връзката им с къдрава коса. Те са в състояние да разкажат своите житейски траектории, истории за предразсъдъци и да ни покажат как самоприемането на техните корени, капиляри е било и е от основно значение да се утвърдят като черни жени в страна като Бразилия.

Наградата Kikito Gold в 45-ата. Филмов фестивал Грамадо (Бразилия).

 *

Пресичане (2017)
Режисура: Сафира Морейра
5 мин.
Без възрастови ограничения
Език: португалски. Субтитри: английски

Използвайки поетичен език, „Пресичане“ започва от търсенето на фотографската памет на черните семейства и поема критична и позитивна позиция в лицето на отсъствието и заклеймяването на представителството на негъра.

Голяма награда на журито на седмицата „филмовия фестивал“ 2017

Разбойническа душа (2018). Фантастика.15 мин. Режисьор: Марко Антонио Перейра. Език: Португалски. Субтитри: английски.

Страст и мечта в разочарование. Понякога сърцето на човек харесва грешни неща и грешни хора. Прожектиран в Берлинале 2018

*

Душата в очите (1973)
Фантастика
12 мин.
Режисьор: Zozimo Bulbul
Без възрастови ограничения
Език: Не се говори

Филмът се смята за предшественик на черното кино в Бразилия. Метафора за робството и търсенето на свобода чрез вътрешната трансформация на съществото в игра на образи с конкретно вдъхновение.

Най-добър филм на Международния филмов фестивал в Баия през 1977 г.

***

Програма 2  (97 мин.)

Мата Кавало (2018)
Документален филм
17 мин.
Режисьор: Юрандир Амарал
Без възрастови ограничения
Език: Португалски. Субтитри: английски

Първият документален филм за Киломбо „Mata Cavalo" в Мато Гросо, който съществува от 1883 г., направен от самите жители на киломбо. Филмът документира борбата за земя, традициите на тази общност, историята на поробените предци и стопанисването на земята, показвайки на екрана пътя на живота, който се предава от поколение на поколение. Изработено от проекта "Разкриване на Brasis".

*

Наберете Quilombola (2012)
Документален филм
13 мин.
Режисьор: Дейвид Рейкс
Без възрастови ограничения
Език: Португалски. Субтитри: английски

Децата на Еспириту Санту разговарят по забавен начин за живота в общността на киломбола и на хълма в град Витория. Чрез истинска детска игра двете групи говорят за своите корени и разкриват колко в детството има повече прилики, отколкото различия.

Международен детски филмов фестивал в Чикаго 2013 - Най-добър кратък документален филм; Детски филмов фестивал Сиатъл 2013 - награда за най-добър филм, присъдена от детското жури на фестивала.

*

Звезден ден (2011)
Драма / Анимация в Stop-Motion
17 мин.
Режисьор: Нара Норманде
Без възрастови ограничения
Език: не се говори

Вдъхновена от "Звездната нощ" на Ван Гог, тази рисунка се провежда на непримиримо място, където едно момче и семейството му се борят за оцеляване.

Повече от 20 награди, включително фестивала в Хаван

*

Изглежда като мен (2015)
Документален филм
25 мин.
Режисьор: Кели Спинели
Няма възрастови ограничения
Език: Португалски. Субтитри: английски

Филмът представя дебат за идентичността, представителността и уважението към разнообразието, показващ работата на занаятчиите, които произвеждат черни кукли в съпротива срещу индустрия, която не предлага такова представителство и поддържа само бели образци.

Избор на младото жури на фестивала на фестивала See and Make Movies (Minas Gerais - Бразилия)

*

Бог (2016 г.)
Документален филм
25 мин.
Режисьор: Виниций Силва
Без възрастови ограничения
Език: Португалски. Субтитри: английски

Филмът изобразява ежедневието на черни майки от покрайнините на Сао Пауло.

Почетно споменаване КРАТЪК ФИЛМ ФЕСТИВАЛ 2017

***

Програма 3 -  Кармен Луз  (86 мин.)

Кармен Луз (2016 г.)
Документален филм
5 мин.
Част от серията "Летящи под радара"
Без възрастови ограничения
Език: Португалски. Субтитри: английски

Профил на хореографа, драматург, продуцент на визуални и аудио творби и културен активист Кармен Луз от Рио де Жанейро. Художничката е важна фигура в бразилската художествена сцена за качеството на нейната работа и протагонизъм в популяризирането на черни тела в бразилското изкуство.

*

За Вивентес (2004)
Режисура: Хосе Карлос Асбег
Хореография: Кармен Луз
19 мин
Без възрастови ограничения
Език: не се говори

Хореография на Кармен Луз, реализирана на на плажа Апроадор (Рио де Жанейро). Изпълнява се от изпълнителите на CIA Étnica de Dança e Teatro (Танцов театър създаден през 2004 година в Рио де Жанейро). Работата е поетичен поглед на африканската диаспора и отражение върху вкамененото, договорено, покорено и трагично живо тяло в резултат на отношение и желание.

*

Enter (2004)
Режисура и фотография: Жозе Карлос Асбег
62 мин.
Без възрастови ограничения
Език: не се говори

Шоуто на хореографа Кармен Луз от Етно танцово и театрално дружество (Рио де Жанейро)

Цялата програма по дни и часове можете да видите ТУК.

***