Севлиево: забележителности за един уикенд

  • Севлиево: забележителности за един уикенд
    Севлиево: забележителности за един уикенд

Този уикенд можете да се насочите към Централна Северна България. Там ви очаква град Севлиево и богатият на природни и културни забележителности регион.

В радиус от 30 км около Севлиево сме събрали някои от най-интересните места, които да посетите по време на своето уикенд пътешествие. Очакват ти исторически забележителности, екопътеки, манастири, пещери и още много!

Желаем ви прекрасни пътешествия и нека времето  с вас!

Етнографски комплекс Дандолови къщи

Архитектурно-етнографски комплекс Дандолови къщи се състои от 3 типични възрожденски къщи и работилница с дюкяни. Построени са през 1870 г. В тях се помещават експозиции на Историческия музей на теми: "Селския и градския бит на Севлиевския край през Възраждането", "Севлиевски градски двор от Възраждането" и "Красотата в изделията на севлиевските занаятчии през Възраждането".

Хаджистояново училище

Хаджистояновото училище е разположено в центъра на град Севлиево. Сградата на бившото училище е построена през 1844 г. от даренията на богатия търговец Хаджи Стоян Николов, чието име носи до днес. Училището е било едно от най-престижните в България и за учител бил поканен Петко Славейков, който започва да преподава по нова светска система.Днес сградата е превърната в музей. В нея са разположени исторически и етнографски експозиции.

Севлиево: забележителности за един уикенд
Снимка: www.sevlievo.bg

Часовникова кула

Часовниковата кула е най-старата запазена постройка в града. Построена е около 1775 г. Сградата се състои от три части - каменна основа, дървена част и камбанария. По часовниковата кула има каменни релефи, които изобразяват строителни и военни предмети. През годината се е превърнала в един от основните символи на града.

Къща-музей на Дан Колов

В дома на бореца Дончо Колев Тревненски (по известен като Дан Колов) можете да видите вещи и документи, отразяваща неговата спортна кариера и живот. На първия етаж от изложбата са разположени снимки на семейството на боеца. Могат да се видят също така много негови снимки като професионален състезател, както и от времето, когато е бил черноработник. Личната стая на бореца се намира на втория етаж в музея. Близо до къщата се намира и неговият паметник.

Крепост Хоталич

Разстояние от Севлиево: 4 км

Хоталич е средновековна крепост, построена през V-VI век. През X век българите я възстановяват, за да я направят своя защитна крепост срещу варварски нападения. Там са открити 86 каменни постройки, накити, гривни, диадеми, монети, керамични съдове и оръдия от бита. Можете да си наемете екскурзовод, който да ви разкаже за славната история на крепостта.

Севлиево: забележителности за един уикенд
Снимка: Мария Ангелова/ Peika.bg

Екопътека "Витата стена"

Разстояние от Севлиево: 11 км

Екопътека "Витата стена" започва от село Яворец, намиращо се по пътя между Севлиево и Габрово в Стара планина. Преходът е около 22 км. По пътя можете да видите скалния венец "Витата стена", в чиито пещери са открити древни съдове и предмети от кост. Има възможност да си наемете коне, с които да преминете маршрута. По пътеката има чешми и кътове за отдих с пейки и масичка.

Крепост Пречиста

Разстояние от Севлиево: 17 км

Крепост се намира в близост до село Градница. Укреплението е било създадено, за да охранява Русалийски проход. Най-вероятно крепостта е издигната през III-IV век и има византийски произход. По време на извършените археологически разкопки е открита мощна отбранителна система и една стена, обикаляща хълма. В нея са разкрити и останките от жилища и правоъгълна охранителна кула.

Батошевски манастир "Въведение Богородично"

Разстояние от Севлиево: 18 км

Батошевският манастир "Въведение Богородично" е постоянно действащ девически манастир. Не е известно точно кога е основан. Опожарен е през 1674 г. и възобновен два века по-късно - през 1872 г. от Миню Попкоев като семеен манастир, в който първа монахиня е една от дъщерите му - Мария. От 40-те години на ХІХ век съществува като метох, а от началото на ХХ век е манастир. Представлява комплекс от църква, построена през 1905 г., жилищни и стопански сгради. В църквата има икони на Станислав Доспевски.

Севлиево: забележителности за един уикенд

Къкринско ханче

Разстояние от Севлиево: 24 км

Къкринското ханче се намира в село Къкрина и е обект на Регионален исторически музей в Ловеч. В него отсяда Васил Левски и тук е заловен от заптиета сутринта на 27 декември 1872 г. От съществуващите писмени документи е известно, че по желание на Васил Левски ханчето е наето от Ловчанския частен революционен комитет. Христо Цонев Латинеца е определен за ханджия. Той бил местен човек, преселен в Ловеч и съратник на Васил Левски. Ханчето е включено в комитетската мрежа и тук намират подслон хора на Вътрешната революционна организация.

Пропастна пещера Погрис

Разстояние от Севлиево: 27 км

Пещерата Погрис се намира край село Брестово, Деветашки регион. Тя е пропастна, водна и едноетажна, като общата ѝ дължина е 342 м. До нея се стига по маркиран път от връх Чуката за около 20 минути пеша. Входът, до който има изградена дървена стълба за слизане, се намира във въртоп с дълбочина около 10 м. В пещерата има подземна река, а да пещерата ще откриете заслон с масички и пейки.

Пещера Мачанов трап

Разстояние от Севлиево: 28 км

Пещера Мачанов трап се намира близо до Велико Търново, в Стара планина. Със своите 1907 м, тя е една от най-дългите пещери в България. Разположена е на 4 етажа и има много галерии и зали. Пещерата се пълни постоянно с вода чрез поток, влизащ през входа.

***