Сезонът на прасетата (Свинска Коледа)

  • Сезонът на прасетата (Свинска Коледа)
    Сезонът на прасетата (Свинска Коледа)

И отново настъпва петият годишен сезон - Сезонът на прасетата. За разлика от Туристическия сезон на морето, който радва туристите, тук случаят е малко по-друг. Не е известно самите прасета да се радват, че настъпва техният сезон.

Друг известен факт е, че Сезонът на прасетата не е като Сезона на дините. Общото е само едно: че и двата сезона се свързват с тежки питиета, залегнали отдавна в бита на всеки истински български мъж. Разликата е в това, че докато при Сезона на дините акцентът е върху нежната половинка и нейните форми, то при Свинския сезон акцентът рязко пада върху любимото домашно животно - прасето. Да, не кучето или котката. Открай време прасето много повече се уважава като домашен любимец (а в по-късни епохи и за прехрана). Ако кучето е на галено Шаро, котката е Маца, то прасето е Гошо, разбира се.

Та, вече сме с двата крака в сезона на Гошо или така наречената Свинска Коледа. Тук нежната половинка от Сезона на дините вече е пременена с домашен пеньоар и тича ту в мазето за кисело зеле и вино, ту до скарата да обръща свинските уши и език, които цвъркат на жаравата, докато мъжовете "оправят" гътнатото на ченгела добиче.

Въобще коленето на прасе е истински празник за цялото семейство. Децата също намазват. По стара традиция с кръвта на добичето се прави кръст на челото на всяко дете за здраве, а търбухът на прасето веднага се приспособява на футболна топка, с която хлапетата разцъкват докато станат готови първите мезета.

Друго характерно за сезона е, разбира се, домашното вино и ракия, които вървят в промишлени количества.

Въобще коленето на прасе е обичай, здраво вкоренен в българската традиция, и дойде ли му времето, българинът с удоволствие точи ножовете за поредното свинско погребение. А празникът не спира само с гътването на нашето прасе. Нали знаете, днес колим у нас, ама утре коли съседът и пак трябва да се помага. Весела Коледа и R.I.P на Гошо!