Шедьовърът на Гауди "Саграда Фамилия" (част 2)

  • Шедьовърът на Гауди "Саграда Фамилия" (част 2)
    Шедьовърът на Гауди "Саграда Фамилия" (част 2)

Североизточната фасада на Рождество Христово (Façana del Naixement) е художественият връх на сградата, създадена предимно под личния надзор на Гауди. 

С предварителна резервация можете да се изкачите високо в някои от четирите кули чрез комбинация от асансьори и тесни вити стълби - върховно изживяване. (Изкачването по стълбите не се препоръчва, ако сте бременна или имате сърдечни или дихателни проблеми.) Кулите са предназначени да държат тръбни камбани, способни да възпроизвеждат сложна музика с голяма сила на звука. Горните им части са украсени с мозайки с надпис „Sanctus, Sanctus, Sanctus, Hosanna in Excelsis, Amen, Alleluia“. Запитан защо полага толкова много грижи по върховете на кулите, които никой не би видял отблизо, Гауди отговаря: „Ангелите ще ги видят“.

Три раздела на портала представляват отляво надясно Надежда, Щедрост и Вяра. Сред гората на скулптурата на благотворителния портал можете да видите ниско долу яслата, заобиколена от вол, магаре, овчари и крале и музиканти ангели. Тук се възпроизвеждат около 30 различни вида растения от около Каталуния, а лицата на множеството фигури са взети от гипсови отливки, направени от местни хора, а от време на време - от трупове в местната морга.

Точно над синия витраж е Благовещение на Архангел Гавраил на Мария. На върха има зелен кипарис, убежище в буря за белите гълъби на мира, изпъстрени над него. Мозайката на върха на кулите е направена от муранско стъкло от Венеция.

Вдясно от фасадата се намира любопитната Claustre del Roser, мини-обител в готически стил, залепена от външната страна на църквата (а не класическото квадратно заграждение на големите готически църковни манастири). Неговият завършен през 1897 г. портал се счита за ръководство на Гауди за бъдещите строители. След като влезете, обърнете се към сложно декорирания вход. В долната дясна страна ще забележите скулптура на влечугов дявол, предлагащ на работник бомба. Барселона била редовно разтърсвана от политическо насилие и бомбардировките били чести през десетилетията преди гражданската война. Скулптурата е една от няколкото за „изкушенията на мъжете и жените“.

Югозападната страстна фасада (Façana de la Passió), по темата за последните дни и смъртта на Христос, е построена между 1954 и 1978 г. въз основа на оцелели рисунки на Гауди, с четири кули и голям портал със скулптура, но е официално завършена през 2018 г. Покойният скулптор Хосеп Мария Субирач (1927–2014) работи по нейната украса от 1986 до 2006 г. Той не се опитва да имитира Гауди, вместо това създава свои ъглови, противоречиви изображения. Основната поредица от скулптури, на три нива, са в S-образна последователност, като се започне с Тайната вечеря в долния ляв ъгъл, преминава Христос, разпнат в горния център и завършва с погребението на Христос горе вдясно.

Непосредствено пред Страстната фасада училищата на Гауди (Escoles de Gaudí) съставляват един от по-простите скъпоценни камъни на архитекта. Гауди построява това като детско училище през 1909 г., създавайки оригинален вълнообразен тухлен покрив, който продължава да очарова архитектите и до днес.

В слава Фасада (Façana де ла Gloria) - увенчана с четири кули - общо 12 представлява Дванадесетте. Гауди искал тя да бъде най-великолепната фасада на църквата. Вътре ще бъде нартексът, един вид фоайе, съставено от 16 „фенера“, серия от хиперболоидни форми, покрити с конуси. По-нататъшната декорация ще направи цялата сграда микрокосмически символ на християнската църква, като Христос е представен от масивна 170-метрова централна кула над трансепта и петте останали кули в процес на изграждане, символизиращи Дева Мария и четирите евангелисти.

Отворен по същото време като църквата, Музеят на Гауди, под нивото на земята до Страстната фасада, е изпълнен с интересни материали за живота на Гауди и други произведения, както и пресъздава на неговия скромен кабинет и обяснения на геометричните модели и планове в основата на неговите строителни техники. Можете да видите добър пример за неговите отвесни модели. Странична зала към източния край на музея води до прозорец над простата крипта, в която е погребан геният.

Нео-готически В криптата, където в момента се провеждат литургии, може да бъде достъпен само от Carrer де Sardenya; това е най-старата част от цялата структура и до голяма степен дело на предшественика на Гауди Франсиско де Паула дел Вилар и Лозано.

Въпреки че по същество са строителна площадка, завършените секции и музей могат да бъдат изследвани. 50-минутни обиколки с екскурзовод, има и билети, които включват аудио гид и пътуване (с асансьор и стълби) в кулите на фасадите на Рождество Христово или на Страстите; тези обиколки на кули трябва да бъдат предварително резервирани онлайн. Най-добре е предварително да резервирате всички билети онлайн.

Не са разрешени шапки, прозрачно облекло, ниски деколтета и открити гърбове. Шортите и полите трябва да са най-малко до средата на бедрото; трябва да са покрити раменете.