Най-новият национален парк в Испания

  • Най-новият национален парк в Испания
    Най-новият национален парк в Испания

Простирайки се на северозапад от слънчева Малага и югоизток от популярния град Ронда, в далечния юг на Испания, спокойната Сиера де лас Ньевес на Андалусия е на изчакване за превръщането си в национален парк в продължение на повече от шест години.

Сега, след дълги очаквания (да не говорим за няколко забавяния заради COVID-19) и благодарение на отдадената, практическа кампания от местните общности, се очаква най-накрая да получи официално одобрение през 2021 г.

Бъдещият Национален парк Сиера де лас Нивес ще бъде 16-ият национален парк в Испания, третият в Андалусия и първият за провинция Малага.

Често покрита със сняг през дълбоката зима, тази рядко населена планинска чудодейна земя е защитен природен парк от 201 кв. км от 1989 г. и половината от нея е биосферен резерват на ЮНЕСКО в продължение на 25 години.

Природният парк е дом на около 1000 козирога, както и сърни, видри, различни хищници (включително златни орли) и вълнисти дъбови и коркови горички, но е особено специален за горите на редки, древни пинсапос (испански ели) - реликви от ледниковия период на Иберийския полуостров, открит само на три места в Южна Испания и в Северно Мароко. Около 65% от испанските пинсапо се намират в Сиера де лас Нивес, където някои съществуват от 500 години.

Дългоочакваният трети национален парк на Андалусия ще заеме 230 кв. км сурови планини Малага, като средствата ще бъдат насочени към центровете за посетители и друга инфраструктура за развитие на отговорен туризъм, който също ще бъде от полза за местната общност.

Приключенията за посетители включват вълнуващи преходи като изкачването на върха на Сиера де лас Нивес, Торецила (1919 м), или преход през горите на пинсапо, заедно с колоездене, планинско колоездене, катерене, влизане в пещера, каяк и каньонинг. А сред спокойните варосани градове - Толокс, Монда, Ел Бурго, Юнкера, Истан - ще намерите рушащи се крепости и други исторически останки, проследяващи живота в тази област още от финикийските времена.

Сиера де лас Нивес се присъединява към два други обичани, яростно защитавани национални парка на Андалусия: Националният парк в Гранада, Сиера Невада, който е съсредоточен върху най-високия връх на континенталната част на Испания, Mulhacén (3479 м), и Националния парк на Кадис, Национален Доняна, известен със своите блестящи влажни зони в Гуадалкивир и неговите популация от застрашен иберийски рис. С това ново попълнение Андалусия ще бъде на второ място след Канарските острови по брой национални паркове на испански регион.

През 1918 г. първият национален парк в Испания, Parque Nacional de la Montaña de Covadonga, е създаден в назъбените, поръсени с езера планини Пикос де Европа, които обхващат Кантабрия, Астурия и Кастилия и Леон в северната част на страната. Към 2020 г. в континенталната част на Испания има десет национални парка (включително преименувания сега Parque Nacional Picos de Europa), четири на Канарските острови и един в Балеарските острови, които заедно защитават 3850 кв. км диви терени и приветстват над 15 милиона посетители всяка година.

Най-скоро създаденият (с изключение на Сиера де лас Нивес) е Националният парк Сиера де Гуадарама на север от Мадрид, обявен през 2013 г., докато най-посещаваният е Националният парк на Тенерифе Национален дел Тейде, с повече от три милиона посетители годишно.