Шипково и Чифлик: Спа с гледка към Балкана

  • Шипково и Чифлик: Спа с гледка към Балкана
    Шипково и Чифлик: Спа с гледка към Балкана

Представете си, че сте се отпуснали в басейн с топла минерална вода, а пред погледа ви е величествената Стара планина.

Това може да се случи, при това не на едно, а на две места – спа курортите Шипково и Чифлик край ТроянВодата в Чифлик е достатъчно гореща, че да можете да се отпуснете в басейните на открито дори и през зимата, докато край вас вали сняг...

Шипково

Село Шипково се намира на 18 км западно от Троян, балнеоложки курорт, известен с лечебните си минерални води и здравословен климат.

В Шипково има 5 минерална извора. Температурата на водата варира от 18 до 36°С. Има плувни басейн към хотелите. Използването на минералната вода в Шипковските минерални бани започва през Възраждането. Водата на единия извор лекува заболявания на стомашно-чревния тракт, хепатити, жлъчно- и бъбречно-каменни болести – чрез пиене. Водата на другия извор е подходяща при болести на опорно-двигателния апарат и периферната нервна система – балнеологично (чрез вани и тангентор). Водите на минералните извори се събират в центъра на курорта. На това място е изградена чешма с четири чучура и е посочено какви са лечебните качества на всеки от тях.

Планината на една ръка разстояние: На час път от Шипково се намира хижа Коман, на 2,30 часа – връх Васильов в Стара планина.

36016

Чифлик

Чифлик е на 14 км югозападно от Троян. Селото е прекрасен планински курорт с термални извори и добри условия за развитие на културно-исторически туризъм. В Чифлик мощният термален извор е с температура 54°С. Водата е подходяща при заболявания на опорно-двигателната система, на дихателните органи, при неврологични, урологични, гинекологични и стомашно-чревни заболявания. Басейнът на открито е действащ и през зимата.

Планина на една ръка разстояние: От Чифлик продължава тесен асфалтиран път за хижа Хайдушка песен. На 5 минути от хижата се намира лобното място на Тодор Каблешков, има и атракционен парк (стрелба с лък, горски тролей и др.). На 3,30 часа от Чифлик е хижа Козя стена.

36015