Серяковата къща – арт и градски живот в Троян

  • Серяковата къща – арт и градски живот в Троян
    Серяковата къща – арт и градски живот в Троян

Галерия „Серяковата къща" е точно това, което благородната й фасада обещава: стил, уют, собствена атмосфера. И изложбените зали, и арт клубът предлагат своето гостоприемство на всеки, избрал да избяга за малко от уморителния ритъм на ежедневието. Тук човек може да разгледа поредната изложба, да открие дълго търсения подарък, да срещне стойностни хора или просто да се наслади на спокойна глътка кафе. „Серяковата къща" е един от троянските острови на духовност и градски живот.

Мястото

Серяковата къщаеродната къща на Георги Серяков (Гио), Ботев четник, загинал през 1876 г. на Милин камък във Врачанския Балкан. Пред 1991 г. сградата е предоставена за градска художествена галерия и за седалище на Дружеството на троянските художници.

Тук се организират десетки изложби годишно на български и чуждестранни автори, провеждат се срещи, поетични, музикални вечери и други събития. Галерията има пет изложбени зали; офис с информация за авторите; щанд за сувенири и бар „Арт клуб” - място за срещи на творци и любители на изкуството.

35459

Хората

"Серяковата къща" е седалище на Дружеството на троянските художници, в което членуват около 50 майстори на четката и глината. Председател на Дружеството е известният троянски керамик Енчо Ганковски. Душата на къщата е галеристката Мариела Шошкова, която влага много енергия и обич, за да поддържа това място като един истински дом на изкуството и добрия вкус.

35457

Често в галерията сред произведенията на изкуството се организират срещи-разговори с изтъкнати български интелектуалци. Представя се избрана българска литература. Бутиков е и малкият щанд с книги, които се продават.

Две са традиционните изложби в галерията, очаквани ежегодно с огромен интерес – Великденска изложба с концерт класическа музика и Есенен салон с джаз-концерт.

Домакините от снек-бара под галерията "Арт-ът" също умеят да посрещат със стил.

В галерия "Серякова къща" няма да срещнете случайни хора.

35455

Полезна информация: Работно време на галерия „Серяковата къща“ в Троян: вторник - петък: 10-12 и 14 – 18 часа; събота: 10 – 15 часа. Почивни дни: неделя и понеделник (за посещения извън работно време - тел.: 0879 26 28 77). Адрес: Троян, ул. "Ангел Кънчев" 6. Имейл: gallery_dth@abv.bg. Телефон на Арт клуба: 0670/6-42-73.