Ще направят ли промените в климата Южна Азия необитаема?

  • Ще направят ли промените в климата Южна Азия необитаема?
    Ще направят ли промените в климата Южна Азия необитаема?

Крайно високите температури, предизвикани от промените в климата, може да направят Южна Азия негодна за живеене до 2100 г.

Стряскащият сценарий грози тази част от континента, ако не се направи нищо по въпроса с високите нива на газовете и парниковия ефект. Най-обезпокояващото е, че повишаването на температурите и на влажността може да достигне до крайно високи стойности, надхвърлящи капацитета на човешкия организъм.

Множество научни изследвания за Южна Азия са установили връзката между климатичните промени и честотата на големите жеги, както и как се отразяват те на човешкото здраве. Резултати от изследвания сочат, че без намаляване на емисиите на въглероден двуокис, средните температури на влажна жега ще се доближат до 35 градуса през лятото. Това ще се случи в по-голямата част на Южна Азия до края на века. В някои райони се очакват и по-големи горещини, а това е праг, над който човешкият организъм трудно оцелява.

През 2015 г. една от най-силните топлинни вълни връхлита Индия и Пакистан, като двете страни дават общо 3500 жертви. Притеснителен е и фактът, че едва преди две години, по време на
Парижкото споразумение за климата е предвидено средните температури на влажните жеги да достигнат не 35, както тази година, а 31 градуса. Именно това е и температурният праг, който се счита за опасен за човешкото здраве.

Затова сега, повече от всякога е от изключително значение да живеем по възможно най-природосъобразния начин – климатът се променя, но човешкият праг на търпимост – не.