Симеоновските езера – една идея за мързелива разходка

  • Симеоновските езера – една идея за мързелива разходка
    Симеоновските езера – една идея за мързелива разходка

Всички познаваме усещането на това как през някоя събота или неделя ни се прекарва време в природата, но същевременно не ни се пътува твърде далеч.

Е, ето и една идея за лежерна и спокойна разходка за столичани – до Симеоновските езера. Маршрутът е лек, съвсем близо е до София. Там човек за броени минути забравя за градската среда, потъвайки в гората.

До Симеоново се стига и с градски транспорт – автобус номер 67, като трябва да слезете на  спирка „кв. Симеоново”. След това заставате с лице към Витоша и тръгвате нагоре по единствената улица срещу вас – „Витошки езера“. На първото кръстовище, след около 150 м, се завива вляво, покрай една красива ъглова къща, а само 50-ина м по-нагоре започва каменна алея, в началото на която се вижда жълта табела, която сочи към Алеко и Черни връх.

Оттам поемете по добре отъпканата алея пред вас. Скоро от двете ви страни ще видите да се издигат 20-метрови дървета, а след това ще чуете ромоленето на Стара река. Не след дълго ще прекосите малко дървено мостче и ще видите голяма табела с карта на Витоша

Симеоновските езера – една идея за мързелива разходка


След това ще достигнете беседка, пейки и импровизирано огнище. Малко по-нагоре ще видите шезлонги, които са предвестникът на първото езеро, което ще се открие пред очите ви след броени метри. 

До там се стига за около 30 минути спокоен ход. По-нагоре ви очакват останалите три езерца, които следва да отбележим, че са създадени от човешка ръка, през 50-те години на 20-и век. 

Мястото е изключително подходящо за пикник, като на 2-3 места може да запалите огън и да си приготвите храна. Не забравяйте обаче да почистите след себе си! Приятни мигове сред природата!