Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаете

  • Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаете
    Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаете
  • Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаете
    Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаете
  • Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаете
    Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаете

Събуждате се, взимате чаша топло кафе, наслаждавате се на спиращата дъха гледка и… тук се намесват слънчевото изгаряне, пагубният вятър и екстремната сухота - всеки един фактор може да предизвика видими последствия върху кожата само за на няколко часа!

Климатът високо в планината е изключително сух, нивата на кислород са ниски, а слънцето е силно, дори когато е мрачно. За радост, с помощта на няколко ключови продукта можем да се предпазим от всички тях и да се наслаждаваме спокойно на ваканцията. 

Слънчево изгаряне

UV лъчението е значително по-голямо, когато се намираме на по-висока надморска височина. Например, в ски курортите директните UVB лъчи могат да достигнат до 60% повече от тези на морското равнище. За всеки 300 метра покачване, излагането на слънчеви лъчи се увеличава с 4 до 10 процента.

Превенция: Слънцезащитен продукт, разбира се. Но знаете ли, че от него ви е необходимо количество, колкото чаша за шот, за да бъде ефективна защитата? Нанесете го 15 минути преди да излезете и повтаряйте приложението на всеки два часа.

Грижа: Ако вече сте пострадали, успокойте кожата с алое. След това ще ѝ е нужна доза подхранване с антиоксиданти и витамини, за да подпомогнете лечението. Хидратирайте тялото си, като пиете повече вода и използвате овлажняващ лосион като тези тук: makeup.bg/brand/27007/, с невероятни аромати. Ако изгарянето е по-силно, не излизайте поне ден, за да може кожата да почине по-ефективно.

Силно изсушаване на кожата

Въздухът в планината е сух и без влага, кожата ви няма възможност да замести това, което губи. Само хидратиращ крем за лице няма да помогне.

Превенция: Тайната се крие в правилното наслояване на козметика. Първо измийте лицето си с нежен почистващ продукт, след което използвайте хидратиращ серум (напр. с хиалуронова киселина). Следващата стъпка е плътен хидратиращ крем, който да запечата серума и да предпазва кожата от външните влияния. Маслата за лице като тези от арган и сквален не запушват порите и могат да заместят серума.

Грижа: Важно е да имате под ръка козметика с хидратиращи съставки като хиалуронова киселина, глицерин, пантенол, уреа, мед, сквален и диметикон. Всички те осигуряват плътен слой овлажняване.

 Ски ваканция и грижа за кожата - всичко, което трябва да знаетеСнимка: pixabay.com

Изгаряне от вятър

Ниската температура, в комбинация със студен вятър и почти никаква влажност, отнемат всички естествени масла на кожата. Резултатът е изгаряне от вятър, което води до зачервяване, раздразнение, сухота, белене и чувствителност.

Превенция: Покрийте откритите места с ръкавици, шал, маска за лице и шапка. За областите, които няма как да покриете можете да използвате нощна маска (без отмиване) или крем, които да осигурят по-дълбока хидратация и да играят ролята на предпазна бариера.Грижа: Когато вятърът е причинил изгаряне, не поставяйте химични съставки върху кожата. Крем, съдържащ масло от ший, ще подхрани епидермиса, а компоненти като лайка и лавандула ще го успокоят значително.

Грижа: Когато вятърът е причинил изгаряне, не поставяйте химични съставки върху кожата. Крем, съдържащ масло от ший, ще подхрани епидермиса, а компоненти като лайка и лавандула ще го успокоят значително.