Скритите вълшебства на Полша, за които не знаете

  • Скритите вълшебства на Полша, за които не знаете
    Скритите вълшебства на Полша, за които не знаете

От мистериозно разкривената „Крива гора“ през ярките лавандулови полета и разноцветни езера, ето няколко скрити вълшебства в Полша, за които може би не сте чували, но определено си заслужава да видите.

Кривата гора

Тя се намира близо до малкия град Грифино в северозападна Полша. Гората е наречена крива, защото в нея има странно извити стъбла на дървета, наклонени на север. Никой не знае със сигурност защо те са такива. Някои хора вярват, че дърветата дълго време са били затрупани от сняг, който ги е изривил, а други смятат, че местните са ги обработили през 30-те, за да ги използват по-лесно за дървесина.

Скритите вълшебства на Полша, за които не знаетеСнимка: Crooked Forest | © Kengi / Wikipedia Commons

Цветните езера в парк Рудаве (Rudawy)

Друго съкровище на Полша и страхотно място за раходка са Цветните езера в малко познатия парк „Рудаве“, намиращ се в югозападна Полша на границата с Чехия. Езерата са небесносиньо, зелено и лилаво. Цветовете се дължат на химикали в почвата.

Скритите вълшебства на Полша, за които не знаетеСнимка: Colourful Lakes | © Skarabeusz / Wikipedia Commons

Долината Нарев

Мнозина я описват като полската Амазония. Долината се намира в североизточна Полша и се гордее с прекрасната си гледка към река Нарев, която минава през местността. Част е от Националния парк Нарев, известен с огромното си разнообразие от птици, които живеят на територията му – близо 179 вида, сред които фиовец, блатар и шилоопашата патица.

Скритите вълшебства на Полша, за които не знаетеСнимка: The Narew Valley | © SilverTree / Wikipedia Commons

Райска пещера

Пещерата се намира в планина Швентокшиска и е райска, защото е подземен магически свят, пълен със страхотни сталактити и сталагмити. Някога е била обитавана от неандерталци, открита е едва през 1963 г. и е отворена за посещения няколко години по-късно.

Скритите вълшебства на Полша, за които не знаете

Лавандулови полета

Ако сте виждали Мазурия, известна с 2000-те си езера, отправете се до близката Варминска област и се насладете на лавандуловите полета в Нове Кавково. Те са собственост на Йоана Посоч, която напуснала Варшава, за да живее в провинцията. Сега тя живее в малка дървена къща, където произвежда органична козметика от лавандулата, организира открити уроци по алхимия и предлага стаи под наем.

Скритите вълшебства на Полша, за които не знаете