Не го казвайте на глас пред италианец от континенталната част, но сладкишите от Сицилия са най-добрите в Италия!
Заради ролята на горещ картоф, която играе в продължение на доста векове (гърци, римляни, араби, испанци, французи) Сицилия е събрала най-добрите рецепти от своите завоеватели преди да се отърве от тях.
Но стане ли въпрос за сладкиши, вече си идваме на думата. Следва изкусителен списък на най-добрите десерти от Сицилия, които не можете да си позволите да не опитате!
Каноли
Вероятно най-популярния сицилиански десерт по света. Едно-единствено каноло е достатъчно да затвори завинаги устата на всеки кулинарен критик. Захар или мед с най-свежата рикота, която сте опитвали. Никоя уважаваща себе си сладкарница в Сицилия няма да ви сервира предварително напълнени каноли. Тестената фунийка се пълни на място със сместа и се поставя финален щрих с избрани от вас сушени плодове, шамфъстък или парченца шоколад.
Паста ди мандорле
На остров Сицилия има толкова много бадеми, че дори бадемовата паста съществува паралелно в няколко различни форми. От паста ди мандорле се приготвят всякакви сладкиши, като едно от най-богатите на вкусове блаженства представлява смесена с цитрусови плодове и парчета бадеми бадемова паста, обвита в бял шоколад.
Аранча кандита
Никой не захаросва плодове като сицилианците! Захаросаният портокал обаче е истинско изкуство – защото се захаросва цял! Кората му е покрита със солидно количество захар, а вътрешността е скрита в нея, само малко по-желирана от обикновено.
Касата сичилиана
Този цветен десерт ще ви поизпоти, докато го приготвите. Включва напоени с ликьор пандишпанови блатове, между които има подсладена рикота. Всичко това е обвито в боядисана в зелено бадемова паста, а върху нея – фрост от яйце и захар. И сякаш това не е достатъчно, следва украса от сушени вишни, портокали и други плодове.
Бачоне ди Таормина
В буквален превод ще получите Целувка от Таормина. Затова и не е чудно, че само една хапка ще ви накара да се влюбите в този сладкиш. Нежен, кремообразен пълнеж от какао, бадеми, карамелизирани ядки и парченца шоколад получава деликатна обвивка от шамфъстък или шоколад. Ммм!
Марципан или фрута марторана
На островът на бадемите няма как марципанът да не царува. Той е съставна част на много други сладкиши, но понякога се появява и в соло изпълнения. Например в така наречените плодове от Марторана (фрута марторана). Това са оформени от марципан миниатюрни фигурки на плодове и зеленчуци, изпипани в най-малки детайли. Името идва от манастира Марторана в Палермо, чиито монахини първи започнали да правят този сладкиш.
Бадемови бисквити
Бадемовите бисквити са върхът на сицилианското пекарство – пекат се, докато краищата им станат хрупкави, а останалата част е все още мека. Всяка бисквита върви със солидно количество шамфъстък. Да, сицилианският шамфъстък е прочут с наситения си вкус.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!