Баницата е повече от ястие – тя е разказ, който се предава през поколенията, събира семейството около масата и пази жив спомен за българската кухня, където и да се намираме по света. Но освен добре познатите класики като сиренето и спанака, има още един вариант, който заслужава своята собствена легенда – сладко-солената баница.
Тя изглежда като домашно чудо, съчетаващо най-доброто от два свята: нежната соленост на сиренето и рикотата, топлината на маслото и фината сладост на мед или кафява захар. Получава се вкус, който трудно може да се опише – малко като Родопска приказка, малко като ориенталска феерия, малко като модерна хапка, която би стояла достойно и в ресторант от висок клас.
И най-хубавото? Тази баница е лесна, ароматна, впечатляваща и идеална за закуска, брънч или уютно зимно следобедно кафе. А за пътешествениците – вкус, който напомня, че истинските преживявания често започват от кухнята.
Сладко-солена баница с мед, сирене и масло
Нежна отвътре, хрупкава отвън, ароматна и запомняща се.
Необходими продукти (за 1 тава ∅ 28–30 см):
-
1 пакет кори за баница (400 г)
-
300 г натрошено сирене
-
150 г рикота или извара (по желание – за по-нежен пълнеж)
-
4 яйца
-
150 мл прясно мляко
-
100 г разтопено масло
-
2–3 с.л. мед или 3 с.л. кафява захар
-
щипка сол
-
ванилия (1 пакетче) – по желание
-
кора от ½ лимон – за аромат
За заливката (по желание, но препоръчително):
-
150 мл газирана вода (за пухкава баница)
-
1 с.л. масло, разтопено
Приготвяне:
1. Подготовка на плънката
В голяма купа смесете:
-
натрошеното сирене
-
рикотата или изварата
-
яйцата
-
млякото
-
2 с.л. мед (или кафява захар)
-
ванилия и лимонова кора
Разбъркайте добре. Трябва да е леко сладка, но да се усеща и солеността на сиренето – това е чарът на рецептата.
2. Подреждане на корите
Намажете тавата с малко масло.
Полагайте по две кори, поръсвайте с разтопено масло и отгоре разпределяйте по 2–3 лъжици от плънката.
Повтаряйте, докато продуктите свършат.
Запазете 2 кори за финална „капачка“.
3. Финален щрих
Завършете с последните кори и ги намажете обилно с масло.
Нарежете баницата на квадрати преди печене.
Залейте я с газирана вода + 1 с.л. разтопено масло, за да стане пухкава.
4. Печене
Печете на 180°C в предварително загрята фурна за 35–40 минути, докато стане златиста и апетитно хрупкава.
5. Последна магия
Докато е още топла, намажете внимателно повърхността ѝ с тънък слой мед, само колкото да ѝ придаде блясък и фин аромат.
Как да я поднесем?
-
С кисело мляко – контрастът е великолепен.
-
С чаша кафе или черен чай – идеално за уютен зимен следобед.
-
С пресни плодове – крушите и ябълките се съчетават прекрасно.
-
Или най-чисто: топла, ароматна, директно от тавата.
Сладко-солената баница като пътуване
Храната често е най-достъпният начин да пътуваме – с вкусове, аромати, традиции. Тази баница носи българската домашност, но също така и духа на Средиземноморието (благодарение на рикотата), отеква в ориенталските десерти (медът и лимоновата кора) и остава нещо напълно свое.
Тя е смело съчетание от вкусове – точно както всяко истинско пътешествие е смес от познато и непознато.
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!