Смолянска крепост – по пътеките на миналото

  • Смолянска крепост – по пътеките на миналото
    Смолянска крепост – по пътеките на миналото

Смолянската крепост - идея за лека семейна разходка по пътеките на миналото сред прохладата на родопската гора.

Началото на екопътеката към Смолянската крепост се намира на пътя между Пампорово и Смолян (приблизително по средата), край самото шосе. Лесно ще разберете къде да спрете - ще видите табели за екопътека Невястата, както и табели за храма Св. Панталеймон, крайпътни заведения и горски тролей. Точно тук е началото на две екопътеки – едната към Смолянската крепост, другата екопътека Невястата. Има табели, които ще ви укажат правилната посока.

39241

39242

Малко история за Смолянската крепост

Намирате се на 1482 м надморска височина, в местността Турлука, където крепост е имало от 6-и век – времето на император Юстиниан I. Тук е имало военен пост, който по онези времена е контролирал кой, кога и защо е пресичал Средните Родопи. След известен период на запад, наново е издигната крепост тук 11-и век. Укрепленията, по част от които можете да се разходите днес, са се простирали на повече от 5 декара. Мястото е специално избрано, за да е трудно достъпно – от едната страна има до 50 м пропаст. От Смолянската крепост са си изпращали сигнали с Момчилова крепост и с крепостта при град Рудозем.

39245

39244

Има страхотна наблюдателна площадка.

39240

Както и беседка на ръба на склона.

39243

Какво още: Изминете и другата екопътека – Невястата, която ще ви отведе край табели с информация на горските растения и животни до няколко наблюдателни площадки с панорама към Смолян. При екопътека Невястата (дължина около 900 м, равна) има и маршрут за катерене, място за къмпинг, алпийски тролей (следвайте табелите). Спокойно можете да изминете и двете пътеки за един ден.

Полезна информация: Пътеката е равна, но удобните обувки са важни. Вземете си вода, тъй като по пътеката няма. Ако си носите храна, можете да си направите пикник на някоя от масите по пътя.