Екопътека Невястата край Смолян

  • Екопътека Невястата край Смолян
    Екопътека Невястата край Смолян

Екопътека Невястата край Смолян е идеална за семейна разходка, ако нямате много време или сте настроени за лек преход сред природата. Също толкова интересна ще е и на почитателите на горския тролей и скалното катерене.

Началото на екопътеката се намира на пътя между Пампорово и Смолян (приблизително по среата), край самия път.

Лесно ще разберете къде да спрете - ще видите табели за пътеката, както и табели за храма Св. Панталеймон, крайпътни заведения и горски тролей.

Точно тук е началото на екопътека Невястата.

38766

Дължината на екопътека Невястата е около 900 м и преминава по равна горска пътека, мирише на мъх и смола, пълно е с цветя, има и беседки и маси за почивка и пикник.

38762

По пътя има табла с информация за растенията, които ще срещнете в гората, както и за животните, които живеят тук.

38765

38770

Интересно е за децата, които могат да се превърнат в малки откриватели.

38763

Две наблюдателни площадки ви извеждат на места с прекрасни гледки отвисоко към Смолян – Красива и Невероятна (следвайте табелите).

38767

Екопътеката завършва при скала Невястата в местността Турлука. Оттук се разкрива прекрасна гледка към Смолян.

38769

За името на скалата се носи легенда. Най-красивата девойка, любима на един от четниците от селото, била харесана за жена от местния османски управник. Тя привидно се съгласила да се омъжи з анего, като поискала преди това да погледне за последно отвисоко родното си място. Качила се на скалата, отскубнала се от пазещите я войници и се хвърлила в пропастта.

Какво още: При екопътеката има място за къмпинг, изкуствена стена за катерене (висока 10 и широка 6 метра, с различни по трудност маршрути), Viaferrata (железен път) с два маршрута, маршрути за скално катерене, алпийски тролей с дължина 100 и денивелация от 30 метра. Там, където започва екопътеката, е началото на още един маршрут – този до Смолянската крепост, който е с дължина 1 км по равна горска пътека (следвайте табелите).

38764

Полезна информация: Пътеката е равна, но удобните обувки са важни. Вземете си вода, тъй като по пътеката няма. Ако си носите храна, можете да си направите пикник на някоя от масите по пътя.