Спа курортът, в който ви глезят с... нефт

  • Спа курортът, в който ви глезят с... нефт
    Спа курортът, в който ви глезят с... нефт

Азербайджан влиза в маршрутите на все повече туристи, търсещи нови дестинации. Някои от забележителностите в Азербайджан са твърде необичайни. Като този спа курорт, в който лечебните и разкрасяващи процедури не включват термална вода, а... петрол.

Става въпрос за град Нафталан (и от името щяхте да се сетите, нали?) в Азербайджан, където спа центровете и санаториумите използват мехлеми и масла от петрол. Черното злато, което обикновено отива за производството на бензин, керосин, асфалт и т.н, тук е ценено заради богатия си биологичен състав.

Какво може да се лекува с нефт

Според информацията в сайтовете на санаториумите в Нафталан – на практика всичко. От възпаления, екзема и уртикария през артрит, фарингит и синузит, та чак до безплодие при мъжете и жените. От години се провеждат изследвания върху полезното действие на нефтените бани върху човешкото здраве, които доказват тяхната ефективност при повече от 70 заболявания.

Спа курортът, в който ви глезят с... нефт
Снимка: naftalan-booking.com

Как започва всичко

Полезните свойства на нефта са известни още от древността в този район. Една легенда разказва как в древни времена един търговец минал със стадото си камили в района на Нафталан. По онова време там имало кални локви. Стопаните не давали на животните си да пият вода от тях, за да не се отровят. Търговецът имал една болна камила, която не смогвала да настига стадото, затова решил да я остави тук. „По-добре да се отрови с вода от локвите, отколкото да се мъчи и да бави стадото“, помислил си той. След около месец търговецът се върнал по същия път и видял своята камила да припка щастливо сред локвите. Досетил се, че нещо във водата я е излекувало. Когато разровил водата с тоягата си, видял на дъното нефтени отлагания.

Първата фабрика, която започнала да произвежда лечебни и козметични продукти от нефт, била построена от германеца Е.И. Егер, който бил концесионер на едно от находищата. Годината била 1886. дълги години методите, по които се произвеждали лекарствата, дълги години били пазени в тайна.

Спа курортът, в който ви глезят с... нефт
Снимка: naftalan-booking.com

Полезна информация

В Нафталан има няколко големи спа центъра и санаториума. Намира се на 20 км от втория по големина град в Азербайджан – Ганджа, недалеч от нефтеното находище Нафталан.