Спиращи дъха полуострови по света

  • Спиращи дъха полуострови по света
    Спиращи дъха полуострови по света

Ограничени от три страни с вода, полуостровите предлагат всички предимства на островите, но с по-голяма достъпност. 

Там може да очаквате отдалечени плажове, изобилие от диви животни и култура, малко по-различни от континенталната част.

1. Монте Арджентарио, Италия

Спиращи дъха полуострови по света
Снимка: pixabay

Средиземноморска идилия, изтичаща в Тиренско море и прикрепена към континенталната част с пясъчен провлак, Монте Аргентарио е смесица от цветни морски градове, усамотени плажове, кипарисови дървета и маслинови горички. Обстановката е пленително красива. Карайте по живописния крайбрежен маршрут между Порто Ерколе и Порто Санта Стефано и ще се насладите на толкова невероятни гледки, че ще се влюбите.

2. Полуостров Кейп Йорк, Южна Австралия

Спиращи дъха полуострови по света
Снимка: pixabay

Полуостровът е обграден от водни басейни от 3 страни. На запад бреговете му се мият от водите на залива Карпентария, на север граничи с Торесовия проток, а на изток е Коралово море. Той е сред последните големи ненаселени и неусвоени от човека райони на Земята. Обсъжда се въпросът влажните му тропически гори и савани да се обявят за природен обект под защитата на ЮНЕСКО.

В северната част на полуострова се намира нос Йорк, който е най-северната точка на континента Австралия.

Само на час път с кола от Аделаида, полуостров Кейп Йорк е дом на потресаваща 700 километрова картина с перфектен бряг. Полуостровът е идеален за риболов, гребане, сърф, плуване, къмпинг, но никога не е пренаселен. Дивата природа изобилства също. Китове могат да бъдат забелязани между юни и октомври. 

3. Полуостров Дингъл, Ирландия

Спиращи дъха полуострови по света
Снимка: pixabay

Той е популярно място по дивия Атлантически път на Ирландия. Счита се за бастион на ирландския език и култура, като от всички страни се разкриват диви живи плетове до безкрайните небеса, драматични брегови линии и уютни местенца. 

Трали е град в югозападната част на Ирландия, графство Кери на провинция Мънстър. Разположен е в най-източната част на залива Тралий в полуостров Дингъл. Основан е през 13 век. Той е главен административен център на графство Кери. Ритъмът на ирландския гелски все още се чува тук, а келтските паметници на древното християнство все още пълнят суровата и поразително живописна брегова линия.

От Дингъл могат да бъдат видени седемте острови Бласкет, чието население е евакуирано през 1953 г. и оттогава са необитаеми – те някога са породили уникално количество литературни произведения и днес имат славата на едно мистериозно, почти мистично място за посещения, когато морето не е твърде бурно.

4. Полуостров Никоя, Коста Рика

Спиращи дъха полуострови по света
Снимка: pixabay

Ако търсите изолирани плажове, красиви планини и невероятни природни резервати, полуостров Никоя на северния тихоокеански бряг в Коста Рика е за вас. Той се гордее с най-дългия сух сезон в Коста Рика и пренебрегван от много пътешественици, той предлага едни от най-добрите плажове в страната и изобилие от непокътната пустош за разглеждане. Това е и едно от най-добрите места в света, за да видите костенурки. Костенурките гнездят и се излюпват в Плая Гранде. 

В устието на река Диквис през 1930 г. са открити праисторически каменни топки - археологически обекти на предколумбовите цивилизации. Според историка Овиедо и Валдес европейците са открили залива и полуостров Никоя през 1518 г. от експедицията на Гаспард Еспиноза.

5. Полуостров Халкидики, Гърция

Спиращи дъха полуострови по света
Снимка: pixabay

Триъгълният полуостров, който се впуска в Егейско море като тризъбеца на Посейдон, Халкидики предлага по нещо за всеки. Касандра е вашата класическа комбинация от евтини хотели и забавления. Ситония предлага пешеходни пътеки и гори. Атон е известен със своите манастири по планинските върхове. Въпреки популярността на полуострова, кренелираната му брегова ивица и кристалните води никога не се чувстват препълнени.

Находки в пещерата Петралона свидетелстват за живот на полуострова още отпреди 700 000 години. Според митологията тук е погребан гигантът Енцелад. Името Атон идва от скалата, която той хвърля по Олимпийските богове. През IX век на Атон са основани първите манастирски общности.

6. Полуостров Букит, Бали

Спиращи дъха полуострови по света
Снимка: pixabay

Домът на едни от най-добрите плажове на Бали, полуостров Букит е добре дошла почивка от претъпканата и хаотична Кута. Сърфистите отдавна се стичат до Паданг Паданг, но Баланган остава сравнително неизвестен скъпоценен камък. Очаквайте златни пясъци, плажни колиби и много малко посетители.

Полуостровът е известен и с Улувату, драматичен висок храм на скала с изглед към океана, който е построен за защита на острова от зло. Това е едно от най-добрите места за гледане на залязващото слънце на Бали, а редовният вечерен кечак и нестинарски танци е преживяване, което никога няма да забравите.