5 острова, управлявани от животни

  • 5 острова, управлявани от животни
    5 острова, управлявани от животни

Не само хората могат да се радват на своите владения. В случаите, които ще разгледаме, ще видим острови, населявани от зайци, прасета и какви ли не други животни.

Така че не се учудвайте ако видите заек да се припича на плажа, тюлен, легнал на сянка да си почине или прасе, което плува във водата, за да се разхлади.

Нека видим 5 острова, чието управление е изцяло в лапите на животните.

1. Котешки остров - Ташироджима, Япония

5 острова, управлявани от животни
Снимка: pixabay

Котките управляват този любопитен японски остров - повечето местни хора (предполага се, че са любители на кучета) са се оттеглили на други острови, оставяйки хиляди хитри котета да правят каквото си пожелаят. Котките са предпочитани в японската култура, така че са добре хранени от гостуващи туристи.Тук котките са повече от хората. Това не е толкова трудно постижимо, тъй като се оказва, че населението на наричаният от местните „котешки остров” е едва около 100 души. Местните хора вярват, че който храни котка, печели здраве и благоденствие. Всеки човек смята за свой дълг да храни стотиците мъркащи и тичащи на свобода животни, преди да се нахрани самият той. Едва ли ще се изненадате, че емблемата на острова е котка – там има дори сграда, построена във формата на животното. 

2. Островът на зайците - Окуношима, Япония

5 острова, управлявани от животни
Снимка: pixabay

На остров Окуношима ще намерите идилична природа, залесена от зайци. Той се намира между Хирошима и Шикоку и е дом на стотици зайци. Там те са диви и свободни. Приятелски настроени, популярни сред посетителите, които се стичат тук, за да се порадват на малките пухкави създания. Котките и кучетата са забранени на острова. Напълнете джобовете си с моркови, за да ви бъде гарантирано топлото посрещане. В хотела, разположен на острова, могат да бъдат закупени всевъзможни лакомства. 

Смята се, че заешкото царство на острова е наследство от историята на острова. По време на Втората световна война, а и преди това, парчето земя е било база за производството на бойни отровни вещества. Властите искали да запазят това в тайна и дори премахнали мястото от географската карта. До края на войната през 1945 г. именно зайците били използвани за опити с отровните газове и други вещества. Към днешна дата пък на острова е забранено да се пие вода, ако не я носите в бутилка. Почвата също пази отрови. Съществуват места, където опасни съединения са били погребани след войната и са специално оградени и забранени за преминаване.

3. Островът на свинете - Пиг Бийч в Ексума, Бахамските острови

5 острова, управлявани от животни
Снимка: pixabay

О, Бахамските острови! Пълно с красиви бели плажове, сапфирови води, жарки слънчеви лъчи... и прасета. Направете разходка с лодка до района на Ексума на Бахамските острови, за да се натъкнете на плуващи прасета. Не само на това, разбира се - там ще видите красива плажна ивица и прекрасна природна картина.

Пиг Бийч, още Пиг Айлънд, Мейджър Кей и официално Биг Мейджър Кей. Дължи неофициалното си име на факта, че се обитава от колония прасета, които живеят на острова и заобикалящите го плитчини.

Според една от легендите, свинете са оставени на острова от група моряци, които искали да се върнат и да ги сготвят. Уви, моряците никога не се завърнали, а прасетата оцелели на оставената храна от преминаващите кораби. Според друга версия, прасетата са оцелели корабокрушение и са успели да доплуват до брега, а според трета версия прасетата са избягали от близко островче. В днешно време прасетата се хранят от местните и от туристите.

4. Островът на тюлените - Кейптаун, ЮАР

5 острова, управлявани от животни
Снимка: pixabay

Над 75 000 тюлени обитават малък остров в залива Фолс Бей, на половин час път от центъра на град Кейптаун. Тези създания обичат да се припичат на гранитните скали, стърчащи на 5-6 метра над морската повърхност. В разгара на сезона, от май до септември, островът е заобиколен от “пръстена на смъртта ” – големите бели акули, които кръжат наоколо и дебнат за плячка. 

На север от Кейп Пойнт по крайбрежието на Фолс Бей е разположен малкия залив Болдърс Бей, прочут с естествено обитаващата го колония от африкански пингвини.

5. Островът на конете - Асатиг, Мериленд, Съединени щати

5 острова, управлявани от животни
Снимка: pixabay

Смята се, че конете на остров Асатиг са оцелели в корабокрушение отдавна и оттогава наричат ​​този ветровит остров своя дом. Какъвто и да е произходът им, тези приятелски настроени животни обичат добрата разходка по плажа и къпане в морето или скитане по ливадите с диви цветя. 

Местообитанието им се намира под контрола на Службата за националните паркове, която следи туристите да не хранят животните и да не се доближават твърде близо.