Срещата на водите – уникално природно явление

  • Срещата на водите – уникално природно явление
    Срещата на водите – уникално природно явление

На около 10 километра от град Манаус в Северна Бразилия, се случва един популярен феномен, който е основна туристическа атракция.

На място, известно като „Срещата на водите“ или „Енконтро даш Агуаш“ на португалски черната река Рио Негро се среща с пясъчните цветове на Амазонка, но водите им не се смесват веднага. Всъщност, те плуват една в друга около 6 километра, създавайки една интересна атракция.

37867

Рио Негро е голям приток на Амазонка и най-голямата черноводна река в света. Цветът й се дължи на растителна маса, която се разлага в реката, която минава през дъждовни гори и блата. Реката има високо киселинно съдържание и почти никакви седименти. Амазонка пък съдържа пясък, кал и дървесина, което я прави да изглежда кафява.

37868

Заради различните си характеристики, двете реки имат различна плътност, скорост и температура, заради което водите им не се смесват от началото. Това се случва шет километра по-надолу по течението, където се формира Долна Амазонка.

Най-доброто време за наблюдение на феномена е между януари и юли, когато и двете реки са по-пълноводни. Феноменът се наблюдава и на други места на планетата, но не толкова отчетливо, колкото край Манаус.