Стадион Сан Сиро, Милано - футбол по италиански

  • Стадион Сан Сиро, Милано - футбол по италиански
    Стадион Сан Сиро, Милано - футбол по италиански

Отбор: „Милан“, „Интер Милано

Капацитет: 88 074 души

Открит: 1926г.

История: Първоначално стадионът се нарича „Сан Сиро“ на квартала, където е построен, който от своя страна носи името на вече несъществуваща църква на местен светец. По-късно съоръжението е преименувано на „Джузепе Меаца“ в чест на един от най-добрите италиански футболисти на всички времена, но повечето хора продължават да го наричат със старото му име.


Какво да видите: Известен още като „храм на италианския футбол“, домът на „Милан“ и „Интер“ се е превърнал в символ на Милано и излиза далеч от рамките на футбола. Той пази богатата история на двата най-титулувани италиански отбора в света. Музеят се намира във вътрешната част на стадиона, което го прави единствен по рода си в Италия. В него са изложени най-различни артефакти, свързани с футбола – снимки, постери, статуи, множеството трофеи, спечелени от отборите, екипи, топки – всички те, свързани със славното минало и настояще на „Милан“ и „Интер“. В тези два клуба са играли едни от най-великите футболисти  на всички времена-  Барези, Ривера, Баджо, Малдини, Индзаги, Пирло, Неста и, разбира се, Джузепе Меаца, оформили лика на съвременния футбол.  В кинозалата на музея пък се прожектират филми, разказващи историята на двата отбора и техния общ стадион. Освен посещение на музея, програмата предвижда разходка из самия стадион – от съблекалните на играчите, през тунела за излизане на игрището, до трибуните. Има и фен магазин, където можете да си закупите подаръци и сувенири за спомен.

32008

Как да стигнете до там: Може да вземете автобус номер 49 от Пиаца Тирана в посока „Лото“, или да стигнете с метрото (по червената линия MM1) до станция „Лото” и да повървите 15 - ина минути до стадиона или от там да хванете автобус номер 49 за няколко спирки. Ако в този ден се играе мач, има организиран безплатен транспорт от метростанцията до „Сан Сиро“. А може и просто да следвате тъплата червено – черни или синьо – черни тифози.

Цени: Редовната цена на билета за тур на стадиона плюс музея е 17 евро за възрастни. За деца под 6 г. и хора с увреждания посещението е безплатно, а за лица под 14 г. и над 65 г. – 12 евро. Има намаления и за групи над 20 човека. Може да си изберете да посетите само музея, като в този случай цените са 7 евро за възрастни и 5 евро за лица под 14 г. и над 65 г.

Ако искате да си закупите билет за мач, трябва да знаете,че цените варират от 20 до 170 евро в зависимост от мястото на трибуните, както и от противниковия отбор. Освен това, при дербита между двата отбора или между един от тях с Ювентус, цените мога да достигнат 200 евро. Като цяло, билетите за мачове на „Милан“ са по-евтини от тези на „Интер“ с няколко евро. Билети могат да се закупят на стадиона, онлайн или в някое от специално обозначените за това места в града. Отстъпката при предварителна продажба е минимална.

32007

Кога: Стадионът и музеят са отворени за посещение всеки ден от 9.30 сутринта до 5 ч. следобед. Внимавайте – в дните на мач може да има промяна на часовете или посещения въобще да не се допускат.

Съвет: Тъй като стадионът се намира в сравнително тихо и отдалечено място, районът не се отличава с много места за забавление. Може би е по-добра идея да хапнете нещо в центъра, а после да се придвижите с метрото. Също така, край “Сан Сиро” има няколко малки хотела, като цените варират, но едва ли ще намерите нещо за по-малко от 50 евро за двойна стая.

Повече информация за "Сан Сиро" можете да намерите тук.

Вече ви се ходи в Милано? Вижте най-добрите оферти за екскурзии до Милано!