12 футболни стадиона в Европа, които да посетите

  • 12 футболни стадиона в Европа, които да посетите
    12 футболни стадиона в Европа, които да посетите

Където и да е, както и да се играе, футболът отдавна се е превърнал в религия. Могъща и всеобхватна, променяща съдби и творяща чудеса.

Милиони поклонници ежедневно посещават светите футболни места и живеят с победите и загубите на любимите си отбори като със свои собствени.

Ако и вие сте футболни пилигрими, готови да се отправят на европейски футболно пътешествие, ето кои са „светилищата“, които непременно трябва да посетите:

1. Стадион Олд Трафорд (Манчестър, Англия)

31787

„Театърът на мечтите“ е дом на най-популярния, най-титулования, най-богатия, с най-много фенове по света английски отбор – „Манчестър Юнайтед“. Това е и най-големият и най-посещаван клубен стадион на Албиона. Той изглежда огромен и величествен не само поради липсата на по-високи сгради в близост, но и заради историята, която крие в себе си. Отпред ще видите статуи на двамата най-велики мениджъри на „Червените дяволи“ преди и сега – сър Мат Бъзби и сър Алекс Фъргюсън, както и „Светата Троица“ на отбора – Джордж Бест, Денис Лоу и сър Боби Чарлтън. Какво по-добро място да започнете мисията си.

Прочетете подробна информация за посещение на стадион Олд Трафорд.

2. Стадион Анфийлд (Ливърпул, Англия)

31789

Част от Меката на английския (и световния) футбол, наред с Олд Трафорд. Ако сте тръгнали на футболен туризъм, това е едно от задължителните места, които трябва да посетите (а и е само на час път с кола от Манчестър). „Ливърпул“ е носител на най-много европейски титли от всички английски отбори и е на второ място по брой спечелени шампионски титли в Англия. Това е един от най-наситените с футболни емоции, дух и история английски отбори, а „Анфийлд“ е неговият храм. Казват, че там витаят духовете на великите играчи на тима и че дори когато стадионът е празен, някъде в далечината се чува припева на “You’ll never walk alone” от легендарната турбина „Коп“...

Информация за посещение тук.

*

3. Стадион Уембли (Лондон, Англия)

31791

Дом на английския национален отбор по футбол, Уембли е най–големият стадион в Англия и вторият по големина в Европа, струващ 1,3 милиарда долара - един от най-скъпите стадиони, строени някога. Доста подходящо, като се има предвид, че тук футболът си е у дома.

Информация за посещение тук.

*

4. Емирейтс стейдиъм (Лондон, Англия)

31793

Новият дом на "Арсенал" може да не носи духа и историята на стария „Хайбъри“, но пък е истинско произведение на изкуството. Той разрушава консервативните традиции, като се разграничава от стила на класическите английски футболни игрища и се фокусира повече върху преживяването на зрителите по време на играта и многофункционалността на самата сграда.

Информация за посещение тук.

5. Стадион Стамфорд бридж (Лондон, Англия)

31795

Стамфорд бридж е симпатичен традиционен стадион, до който се стига лесно и бързо с метрото. Има и бонус за половинките на футболните фенове, които не са запалени по играта. Домът на “Челси” се намира във Фулъм - един от най-приятните квартали на Лондон, с много паркове и магазини и съвсем близо до Темза, а също така само на няколко минути пеша до небезизвестните райони Челси и Кенсигтън. За около десетина минути може да се стигне и до Природонаучния музей на Лондон, в който да се убият 2-та часа време.

Информация за посещение тук.

6. Стадион Сан Сиро/Джузепе меаца (Милано, Италия)

31797

Това е домът на два от най–добрите италиански футболни отбори и двата най–големи врагове – “Милан” и “Интер”. Типично по италиански емоциите тук са бурни и клонящи към крайности. В ден на мач, особено между двата отбора, стадионът прелива от цветове и звуци, а улиците са шумни и препълнени с тифози. Така че може би е по-добра идея да посетите стадиона в по–спокоен ден, да разгледате музея и игрището и да си отделите повечко време за разходка из Милано.

Прочетете подробна информация за посещение на стадион Сан Сиро.

7. Стадион Ноу Камп (Барселона, Испания)

31786

Дом на вероятно най-добрия тим в света за последните няколко години, Ноу Камп е задължителна дестинация за истинските футболни фенове. Той е носител на духа и гордостта на Каталуния, както и на величието на испанския футбол. Повод за гордост имаме и ние - снимки, екипи и титли с името на Христо Стоичков са изложени в музея като част от славната история на “Барселона”. С капацитет приблизително 100 хиляди души „Ноу Камп“ е едно от чудесата не само на града, а на Европа.

Информация за посещение тук.

8. Стадион Сантяго Бернабеу (Мадрид, Испания)

31794

„Реал Мадрид“ е може би най-обичаният и същевременно най-мразеният отбор на света. Несъмнено най-популярен и „звезден“ сред своите конкуренти, „Белият балет“ далеч надхвърля границите на футбола и е обект на интерес дори от незаинтересованите от футбола. “Бернабеу“ е храм на славните минало и настояще на отбора, пази реликви на най-великите и обичани футболисти в историята на играта, а ако успеете да се доберете до билети за мач на мадридчани – може да се считате за благословени.

Информация за посещение тук.

9. Стадион Алианц арена (Мюнхен, Германия)

31790

Истинско чудо на модерната архитектура, стадионът едновременно на “Байерн Мюнхен”, “Мюнхен 1860” и германския национален отбор по футбол е може би най-красивият сред себеподобните си. Той свети в червено, когато играе “Байерн”, в синьо за “Мюнхен 1860” и в бяло за „маншафта“. Екстериорът му е съставен от около 3 хиляди надуваеми въздушни панели, като всеки от тях би могъл да свети в различен цвят, като е възможно цветовете постоянно да се сменят. Германската полиция обаче изрично е забранила това, тъй като се предполага, че честата смяна на цветовете преди време е довела до поредица от катастрофи на минаващия в близост аутобан.

Прочетете подробна информация за посещение на стадион Алианц арена.

10. Олимпийски стадион (Мюнхен, Германия)

31796

Още едно архитектурно произведение на изкуството. Покривът се простира само върху половината стадион и плавно се слива с парка от другата страна. Интересно е, че е построен в огромен трап, получил се при бомбардирането на града по време на Втората световна война.

Информация за посещение тук.

11. Стадион Сигнал Идуна Парк/Вестфаленщадион (Дортмунд, Германия)

31792

Въпреки че „Борусия Дортмунд“ се сдоби със слава едва през последните няколко години, техният стадион бързо се превърна в задължителна дестинация за футболните пилигрими, най - вече заради очарователните футболни традиции, които тук са добре запазени. Южната трибуна (наричана от феновете жълтата стена) е най–голямата футболна трибуна за правостоящи в Европа – на феновете се дава поле за изява на емоциите и не е нужно да стоят седнали като на театър (както е в Англия, например). Също така, това е един от малкото останали стадиони на големи европейски тимове, където можете да си похапвате (немски вурст) и да пийвате (немска бира), докато се наслаждавате на играта.

Информация за посещение тук.

12. Стадион Ещадио Мунисипал де Брага (Брага, Португалия)

31788

Хубаво е да посетите поне един португалски стадион, все пак това е страната, дала едни от най-великите футболисти за всички времена. И макар „Спортинг Брага“ да не са най-добрият португалски тим, техният стадион представлява уникално преживяване. Наричан още „Кариерата“, той е построен буквално върху склона на планина, като от едната му страна се извисява висока скала, а от другата се разкрива красива панорама. Така че ако ви доскучае от португалския футбол, може да се насладите на красивата португалска природа.

Информация за посещение тук.