Стара Маслина – 2000 годишно дърво в Черна гора

  • Стара Маслина – 2000 годишно дърво в Черна гора
    Стара Маслина – 2000 годишно дърво в Черна гора

Освен Будва със своята многовековна история и 38-те километра плажове и Котор със своето културно наследство, в Черна гора има още, не толкова известни, но също с преклонна история, обекти.

Едно от тях е многовековното маслиново дърво – Stara Maslina,недалеч от центъра на град Стари Бар. В околността можете да видите повече от 100 000 маслинови дръвчета, които са на повече от 1000 години.

Stara Maslina установено е едно от най-старите дървета в Европа и в света изобщо. В някои източници се посочва като абсолютен прародител на всички подобни дървета в Европа. Тази информация е твърде спорна, тъй като в средиземноморския регион, където попада и Черна гора, маслините в миналото са били толкова почитани, че са били почти провъзгласени за свещени. Когато става въпрос за нещо свещено, обикновено най-старото печели. Затова от векове надпревара за първото място – най-старото и най-свещеното маслиново дърво – водят голяма част от средиземноморските държави начело с Испания, Португалия, Италия и Гърция.

Преклонната възраст на дървото – повече 2000 години – логично ни отвежда до извода, че първите хора, получавали маслини, са живели преди времето на Христос. Едната страна на дървото е напълно изгоряла, след като е била поразена от мълния.

Полезна информация:

Stara Maslina се намира на главния път Бар-Улцин, веднага след като минете един от отходите след Бар, ще видите табелата „Stara Maslina”.За всеки случай питайте някой от местните.