Статуите на великия Чарли Чаплин по света

  • Статуите на великия Чарли Чаплин по света
    Статуите на великия Чарли Чаплин по света

Кой не знае Чарли Чаплин, кой не е гледал филмите му?

Кой не се е смял поне веднъж на невероятните актьорски умения на този малък обичан от всички комик на малкия екран. Мимики, жестове, закачлива игра, нелепи случки и ситуации, в които постоянно попада скитника Чарли, карат малки и големи по целия свят да се смеят с глас.

Малцина от верните му фенове обаче знаят за популярен слух, че истинският Чаплин е участвал в конкурс за свой двойник и загубил. Ако това е било така, комикът сам се е насладил на абсурдната ситуация. Друг слух е, че актьорът бил нарочен за комунист, за което е обвинен и изпратен на заточение от правителството на Северна Америка. Самият Чарли Чаплин вероятно е бил наясно с невероятните слухове около живота си, но никога не потвърждава или отрича, който и да е от тях.

Неговите филми го превръщат в безсмъртна икона. А днес ще ви запознаем със статуите на великия основоположник на нямото кино, разпръснати из различни кътчета по света, за които дори не подозирате.

Когато стане дума за китното градче Веве в Швейцария, първата асоциация, за която се сещаме е, че тук е живял последните 25 години от живота си Чарли Чаплин (1889-1977 г.). Само една година след заснемането и премиерата на филма "Светлините на рампата" големият актьор и режисьор напуска Америка и се отправя към Европа. През 1953 г. той се настанява със семейството си в едно имение в околностите на Веве, в селцето Корсие (Corsier), където и е погребан със жена си Уна ОНийл Чаплин.

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

На кея "Perdonnet" (Пердоне) във Веве, където често е обичал да се разхожда Чаплин, днес се издига неговата статуя в човешки ръст, изработена през 1982 г. Тя представя актьора в типичните за него торбести панталони, бастунче и смешна шапка. Статуята е невероятно красива и сякаш Чарли все още стои там и наблюдава Женевското езеро. В едната си ръка винаги държи прясно откъсната роза, за което туристите се грижат, след като се снимат в близост до статуята.

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

Ирландското селище Уотървил (Waterville) е любимо място за почивка на Чарли Чаплин. Той често е отсядал в хотел „Butler Arms Hotel”, винаги придружаван от семейството си. Точно в центъра на селището е издигната бронзова статуя в негова памет.

Въпреки че не е ирландец, актьорът става любимец на ирландците и те решили да му издигнат бронзова статуя. Тя е придружена от паметна плоча с прочувствени думи на благодарност за достойното му скромно присъствие и многочислени приятелства с мнозина от местните хора. Всяка година това малко градче се превръща в домакин на филмов фестивал, носещ името на Чаплин.

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

На площад Лестър в Лондон, също се издига статуя на Чаплин, наподобяваща тази във Веве. Тя е произведение проектирано през 1979 г. от скулптора Джон Дабълдей. Комикът е изобразен в най-известната му роля – тази на Скитника. Бронзовата статуя е открита на 16 април 1981 г. по повод 92-годишнината от рождението на Чаплин в оригиналния си район в югозападния край на площада от актьора сър Ралф Ричардсън.

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

На булевард Холивуд в Лос Анджелис, Калифорния пред Холивудския музей на развлеченията също има бронзов монумент на Чаплин, който сякаш наднича, за да ни изненада точно от лявата страна на входа на музея.

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

Има още една бронзова статуя на Чаплин от другата страна на улицата, във фоайето на хотел Холивуд-Рузвелт. Чаплин е изваян седящ на една пейка, наподобяваща известна сцена от филма "Светлините на града".

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

В Загреб, Сърбия също има статуя на Чарли Чаплин, издигната през 1978 г., - година след смъртта му. Бронзовата статуя е направена от скулптора Ротко Перич и за първи път е поставена в зала "Кинематекик" на ул. "Кордунскал" - популярно място от любителите на филмовото изкуство в града.

Друг паметник на Чарли Чаплин можем да видим в руския курорт Барнеул. Издигнат е през август 2007 г. Паметникът се намира в близост до гарата на площад "Виктори“ срещу кино "Мир". Той се е превърнал в една от любимите съвременни скулптури сред жителите на града. Композицията изобразява сцена от известния филм "Циркът". В тази сцена героят на Чарли - Скитника бяга от полицая, който го гони, а отстрани е добавена скулптура на оператор с ретро камера, заснемащ сцената. Авторът на паметника е алтайският скулптор Едуард Доброволски. Скулптурата се харесва не само на местните жители, но и на гостите на града, особено на децата. Тя провокира искрени усмивки и добро настроение.

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

Още една бронзова скулптура на Чарли Чаплин можем да видим в Москва. Тя е изработена от скулптура Зураб Церетелели.

Статуите на великия Чарли Чаплин по света
Снимка: Flickr.com

В Братск в Русия, застанал на своя пиедестал над главите а минувачите, шеговито наблюдава поредния чудат паметник на Чаплин. Точно зад него е изграден и музей, носещ неговото име.

Със сигурност има и много други паметници и скулптури на великия комик, изградени по най-различни местенца, за които дори не подозираме. Кой знае, може, разхождайки се по някоя непозната улица, да срещнем отново това лице, превърнало се безсмъртен образ на нямото кино – Чарли Чаплин... и просто да се усмихнем…