Статуята на Буда, показала се от язовир в Китай

  • Статуята на Буда, показала се от язовир в Китай
    Статуята на Буда, показала се от язовир в Китай

Изключително интересна статуя на Буда се появява съвсем неочаквано от язовир в китайската провинция Дзянси.

Заради ремонт нивото на водата намаляло и като по чудо от нея изникнал 600-годишният монумент.

За пръв път полупотопената глава на Буда е забелязана от местен жител. Тя се намира непосредствено до една скала. Случайно откритата находка е била намерена благодарение на проект за изграждането на водна електроцентрала в язовира Хонмен в района Нанчан. При стартирането му нивото на изкуствения воден басейн спада с 10 м и разкрива статуята на Буда.

Според Сю Чангин, ръководител на местния изследователски институт по археология, издълбаната в скалата статуя е с височина от 3,8 м и е била изработена по времето на династия Мин, управлявала в периода 1368-1644 г.

След започване на проучване на района археолозите се натъкнали на голямо и непознато дотогава откритие. В скалата до статуята те намират издълбани дупки, които са белег за наличието на неизследвано досега откритие. Освен това под водата са открити и основите на зала, което говори за това, че на това място в миналото се е издигал храм.

Благодарение на сонарно оборудване и подводни фотографии учените ще продължат изучаването на мястото, за да разберат каква е била неговата функция в миналото.