Страните, в които туристите са повече от местните

  • Страните, в които туристите са повече от местните
    Страните, в които туристите са повече от местните

Замисляли ли сте се, че някои държави привличат в пъти повече туристи, отколкото са жителите им?

Първенец в тази категория в световен мащаб е Андора – минидържавата, сгушена в Пиренеите между Испания и Франция.

Андора се радва на интерес основно от любителите на пазаруването и планинския туризъм – най-вече на ските, но не само. Там има всичко за активните туристи - природни паркове, маршрути за велотуризъм, къмпинги и планински хижи. Сред развлеченията са също приключенски екопаркове, въжени линии, скално катерене, яздене на кон. Страната е първенец и по брой музеи на глава от населението, между които музей на парфюмите, на тютюна, на автомобилите, на електричеството и на комиксите. 

С население от 77 хил. души тя успява да привлече по 3 млн. туристи годишно, което означава, че на всеки местен жител се падат 39-има туристи. Това я прави първенец по този показател, изпреварвайки значително втория - Макао, където туристите са 27 пъти повече от местните.

Третото място си делят Северните Мариански острови заедно островите Търкс и Кайкос, където на всеки местен жител се падат по 12 туристи. Те са следвани от Британските Вирджински острови, Аруба и Сен Мартен – принадлежащ на Холандия остров от Антилския архипелаг.

Последна в десетката е отново една европейска мини държава – княжество Монако. С населението си от 39 хил. души то посреща 355 хил. туристи годишно, което прави посетителите 9 пъти повече от местните.