Макасар – градът за любителите на златото и екзотичните храни

  • Макасар – градът за любителите на златото и екзотичните храни
    Макасар – градът за любителите на златото и екзотичните храни

Сулавеси е третият по големина от общо 17-те хил. индонезийски острова и е разделен на 6 провинции, като там живеят над 2 млн души.

Нека обаче насочим вниманието си към град Макасар, който е основното пристанище на провинцията. Най-известната забележителност в него е крепостта Ротердам. През 1545 г. е била оформена като костенурка, която сякаш се е запътила към океана. Формата изразявала философията на Кралство Гоуа, че костенурките могат да живеят и на сушата, и в морето – точно като жителите му.

Крепостта била използвана от холандците като централно хранилище за съхранение на подправки в източната част на Индонезия. Тя била и японски военнопленически лагер през Втората световна война.

Макасар – градът за любителите на златото и екзотичните храни

Целият архипелаг, някога известен като Холандска Индия, бил изпъстрен с холандска колониална архитектура. Интересното е, че в Макасар има една много характерна улица – Сомба Опу. Това е златарската улица, където по-малки и големи златарски магазини привличат местни и туристи. На повечето места има опашки и така е всеки ден. 

На Сулавеси хората предпочитат да влагат значителна част от спечеленото най-вече в злато, като дори новородените и най-възрастните обичат да се кичат с него. Друго характерно нещо за Масакар е, че единствено там можете да намерите печен на скара банан, залят със сироп от плод дуриан и кафява захар.

Макасар – градът за любителите на златото и екзотичните храни

Най-известната туристическа дестинация в града обаче е плажът Лосари. Той е изпъстрен с множество увеселителни съоръжения, сергии за хранене и пъстра тълпа. В часовете от 17 до 21 часа можете да видите най-много хора там, тъй като това е популярно място сред местните за срещи с приятели, както и за провеждане на събития.