Странни закони в Европа – какво да избягвате, когато сте в...

  • Странни закони в Европа – какво да избягвате, когато сте в...
    Странни закони в Европа – какво да избягвате, когато сте в...

Според една популярна пословица, „когато си в Рим, прави като римляните“.

Това се прилага с пълна сила при спазването на местните закони, но с обратен знак – не прави това, което местните не правят. Ето някои забавни, но и полезни правила, за които едва ли сте подозирали, че нарушавате.

Великобритания

В Англия е забранено на момчета под 10-годишна възраст да гледат голи манекени. След това могат да гледат колкото голи манекени си поискат. Страдате от чума? Е, тогава ви е забранено да се качите на такси. Вместо това използвайте градския транспорт, лондонското метро за предпочитане. Не и ако сте жена и ядете шоколад обаче – на жените е забранено да ядат шоколад в градския транспорт. Друг странен закон, свързан с храната, е този за сварените яйца – забранено е свареното яйце да се чупи от заострения му край. Забранено ви е и да умрете в Парламента. Чудно какви ли са санкциите за нарушителите... Внимавайте и когато пишете писмо или получавате такова (да, в Англия традициите за писане на хартия са все още живи) – счита се за държавна измяна, ако пощенската марка с лика на монарха е поставена с главата надолу или пък скъсана.

Ирландия

В Ирландия е нелегално да практикувате вещерство, магьосничество и всяко подобно дяволско занимание. Жалко за феновете на Хари Потър...

Шотландия

В Шотландия, ако ви се пишка страшно много и почукате на нечия врата, като помолите да използвате тоалетната, домакините нямат право да ви откажат. Ура!

Полезно: За разлика от шотландските си съседи, англичаните са измислили по-радикално решение на проблема. В случай на нужда, бременните жени могат да пишкат където си поискат. Буквално. Мъжете също могат да се облекчават на публични места, стига да го правят върху задната гума на автомобилите си с подпряна дясна ръка на превозното средство. Типично по английски.

Дания

В Дания всеки е длъжен да проверява за спящи деца под колата си преди да я запали. Освен това там затворниците могат легално да избягат от затвора. Ако ги хванат – просто ще си доизлежат присъдата.

Полезно: Добре е да се знае, че в датските заведения за хранене може да не си платите за храната, ако не сте доволни. Освен това, имате право на вода, без да я заплащате, стига да не е с лед и лимон. В този случай сумата е символична.

Швейцария

Швейцарците са горди изобретатели на едни от най-странните анти-звукови закони. Там е забранено да миете колата си, да простирате или да косите ливадата в неделя. Всъщност, по-добре не правете нищо в неделя. Забранено е и да пускате водата в тоалетната след десет часа вечерта, ако живеете в апартамент. За мъжете е още по-страшно – на тях им е забранено да се облекчават изправени след 10 вечерта...

Полезно: На централно ниво пушенето в затворени помещения е забранено. В отделните кантони обаче е възможно в по-малките ресторанти и кафенета да е разрешено да се пуши или вътре в самите заведения да са изградени специални места за пушачи.

Германия

Най-важното правило, което всеки минаващ през Германия трябва да знае, е, че е забранено да ви свърши горивото на магистралата (аутобан). Направете си напомняне, ако планирате да пътувате в тази посока.

Франция

Колкото и да е романтична, Франция все пак поставя граници на любовта – целуването върху влакови релси е строго забранено. Забранена е и продажбата на кукли, които не са с човешки лица. Не се учудвайте, ако по радиото пускат предимно френска музика - има закон според който 70% от музиката, пускана по радиото в интервала от 8 ч. сутринта до 8 ч. вечерта, трябва да е на френски изпълнители. Там пепелниците се считат за смъртоносно оръжие, а рекламите на продукти, съдържащи сол или захар, задължително включват и напомняне, че всеки трябва да тренира ежедневно и да яде поне по 5 порции плодове и зеленчуци на ден. О, и още нещо. Тук е забранено да кръстите домашното си прасенце Наполеон. Да си знаете, за всеки случай.

Полезно: Във Франция е забранено снимането на полицаи или полицейски коли, дори и да са на заден план. Така че, ако на пътя между вас и селфито с Айфеловата кула е застанал френски полицай, това просто не е щастливият ви ден. Освен това покриването на лицето на публични места е строго забранено, дори и за туристите.

Италия

В Италия на всеки човек с наднормено тегло е забранено да носи полиестер. Кое тегло е наднормено обаче, е въпрос на субективна преценка. На мъжете пък е забранено да се разхождат с поли. Шотландците да му мислят. Но модните престъпления не спират до тук. В Капри всички „шумни“ обувки са забранени - за съжаление, трябва да се откажете от любимите си джапанки. Така че, внимавайте с какво сте облечени в Италия, модната полиция дебне от всеки ъгъл. И не забравяйте да се усмихвате – в Милано има стар закон, според който всички хора трябва да са усмихнати на обществени места (освен работещите в болницата и отиващите на погребение).

Полезно: Къпането във фонтан може да ви донесе солена глоба, както и храненето навън в историческите центрове на Рим и Флоренция. Отново в Рим, груповото пеене или танцуване на улицата може да ви струва около 500 Евро. И въпреки че венецианският площад Сан Марко е известен с гълъбите си, на туристите е строго забранено да ги хранят.

Испания

В Испания е забранено да изтърсвате дрехи или килими през прозорците си. Както и да нареждате „неприлични“ дрехи на простора и да държите покупките си на задната седалка, ако карате кабриолет.

Полезно: В Испания е строго забранено да шофирате с джапанки. В Палма де Майорка и в Барселона е забранено да се разхождате по бански или без тениска или друга горна дреха извън зоната на плажовете. Отново в Барселона е забранено да плюете на публични места.

Португалия

В Португалия пишкането в океана е нелегално. Интересно, как ли установяват нарушението...

Гърция

За да запазят историческото си богатство, гърците са предприели някои странни мерки. На дамите е забранено да се разхождат с обувки с остри токове по историческите обекти, като Акропола, например. Също там не е позволено навеждането поради каквато и да е причина – да не би някой да си открадне камъче, като така разрушава целостта на древната сграда.