Законът, заради който бихте заживели във Франция

  • Законът, заради който бихте заживели във Франция
    Законът, заради който бихте заживели във Франция

Не стигат франзелите, виното, пикниците под Айфеловата кула, Дисниленд, замъците, френското „р“ и неизбродимите музеи. Франция има ново предизвикателство за волята на хиляди хора по света, които биха заживели там – в страната вече официално е незаконно да се работи след 18 часа.

След като през 1999 г. Франция въвежда 35-часовата работна седмица, постепенно става ясно, че времето за служебни задължения не е точно толкова, колкото договореното. Шефовете на френските работници неусетно навлизат в извънработното време на служителите си, като им изпращат мейли и задачи на смартфоните. Това пък на практика може да удължи работния ден с неясно още колко.

С новите правила французите ще са длъжни да изключват служебните си телефони след 6 часа вечерта. Освен това ще трябва да устояват на изкушението да проверяват служебните си имейли и да проверяват материали, свързани с работните им задачи. Така ще се спазва не само буквата, но и духа на закона.

И ако досега не сте били съвсем убедени, че сърцето ви принадлежи на Франция, този нов закон като че ли е убедителен аргумент.