Сува - сърцето на Фиджи

  • Сува - сърцето на Фиджи
    Сува - сърцето на Фиджи

Сува е сърцето на Фиджи, дом на половината от градското население на страната и най-големият град в южната част на Тихия океан.

Това е буен зелен град на хълмист полуостров, който получава повече от справедливия дял дъжд и има оживена културна сцена.

Сува - сърцето на Фиджи
Снимка: wikimedia

Сува е столицата на Фиджи. Намира се на югоизточния бряг на остров Вити Леву в централния окръг и е административен център там. Градът е разположен на полуостров и е най-голямото пристанище във Фиджи. Освен политически, Сува е търговски център на Фиджи, и най-голямата урбанизирана територия в Южния Тихи океан след Австралия и Нова Зеландия.

Решението Сува да стане столица на Фиджи е взето през 1877 г. и обусловено от географски по-трудния достъп до дотогавашната столица Левука, където основно са били съсредоточени европейските заселници. Администрацията на колонията се мести от Левука в Сува през 1882 г.

Сува - сърцето на Фиджи
Снимка: wikimedia

Сува е мултикултурен град. По-голямата част от населението се състои от местни фиджийци и индийци от Фиджи, двете основни етнически групи във Фиджи. В Сува обаче живеят и азиатци, включително китайците.

Най-говоримият език обаче е английският местните говорят и езика на Фиджи, хиндустани.

При последното преброяване на населението на Сува, възлиза на около 77 000 души. Като се включат и самостоятелните предградия, населението е 168 000 души.

Сува - сърцето на Фиджи
Снимка: wikimedia

Центърът е толкова разнообразен в архитектурно отношение, колкото и населението в културно отношение. Мозайка от колониални сгради, модерни търговски площадки, изобилие от заведения за хранене и прохладна еспланада - всичко това формира компактния централен бизнес район. Малките проходи са облицовани с красиви къщи, магазини и търговци. 

Във фиджийската столица е разположен музей, в който са представени богати колекции от археологически и етнографски експонати. В града има също аерогара и пристанище. Многото палми и плажове също привличат туристи в странатa.

Сува - сърцето на Фиджи
Снимка: wikimedia

От най-посещаваните места в столицата, които редовно се радват на туристическо внимание, се откроява музеят Фиджи, разположен в сърцето на историческата градина Търстън, близо до Правителствената къща и старата сграда на парламента. Залите в музея показват уникални изложби, включително впечатляваща колекция от антропология и история на архипелага. Също толкова интересни са стенописите в църквата "Св. Франциск Хсавиер Хай", Методистката църква на стогодишнината и католическата катедрала. Само на 10 км от Сува, в град Вейсари, има културен център страни - остров Орхидея, с цяла разпръсната екзотична растителност. Полинезийският културен център Остров на орхидеите, великолепният парк Алберт и храмът Bure Kalou също се намират тук.

Туризмът заема специално място в живота на Сува. Въпреки факта, че хубави плажове в границите на града на практика липсват, туристите пристигат на популярни курорти Фиджи неизменно посещават столицата на републиката по време на културната програма, а също идват тук с цел пазаруване, ползата от това е статутът на безмитна зона. Наличието на комфортни хотели позволява на гостите да не изпитват сериозни затруднения с настаняването, а изобилието от ресторанти и места за забавление, съчетано с многобройни екскурзии, правят престоя им в града възможно най-разнообразен и наситен.