Светилището на успешните любовни връзки

  • Светилището на успешните любовни връзки
    Светилището на успешните любовни връзки

Много двойки по света търсят тайната на успешната връзка и на щастливия брак и само малък процент успяват да я открият. Това е и причината по света да има стотици, дори хиляди места, които обещават чрез свръхестествени сили и вяра в различни божества да допринесат за семейно щастие. Изумо Таиша е известно като най-старото светилище в Япония и като едно от най-популярните места, където двойките търсят любовно щастие. Намира се в Изумо – свещен град на боговете.

Според легендата, светилището е построено от Аматерасу, син на богиня и глава на клана, властващ в града в праисторически времена. Той посвещава мястото на Оконинуши – вярва се, че той създава японската земя и управлява Изумо. Той е и богът на медицината, земеделието и добрите връзки. Голяма част от посетителите са именно двойки, желаещи щастие в брака. По време на молитви те трябва да плеснат с ръце четири пъти, вместо обичайните два. Два пъти за себе си и два за партньора - така призовават бога да им донесе любов и разбирателство.

Древните японски хроники разкриват, че главната част на светилището в началото е дълга 96 метра и е най-голямата постройка от дърво до 1200 г. Оттогава вследствие на пожари, земетресения и други бедствия се налагат множество реставрации - структурата се променя 25 пъти, като за последно през 1774 г. Днес височината на главната част е 25 метра. Пътят до светилището започва от дървена порта, която разкрива дълга улица, като от двете страни има магазини и ресторанти. Към края остават само внушителни дървета, водещи до огромна бронзова порта. Зад нея това, което първо привлича вниманието, е Залата на оракула (Хайден- първата сграда в светилището. Дървената постройката е семпла и елегантна.

Впечатление прави голямото и свещено „шименава”. Това е церемониално въже, усукано по специфичен начин и с дължина 13 метра. Шименавата ознаменува божественото присъствие в светилището и разграничава свещената земя от тази на смъртните. Характерно е за региона на Изумо и може да се види и в други светилища в местността.

Следващата сграда е Главната зала (Ходен), която е обявена за национално съкровище. Построена е в уникалния Таиша – зукури стил – подсказващ присъствие на будистко влияние в архитектурата. Около Главната зала има няколко малки постройки, като заедно с нея са опасани с два реда стабилна ограда. Не може да се влезе, но е възможно да се погледне през входа – порта, декорирана с красиви гравюри. Около оградата има дървета с прикачени към клоните хартиени късметчета, пилигримски символ за щастие.

В югоизточния ъгъл на главното светилище е Залата на съкровищата. Тук могат да се видят картини, документи и модели на постройката в древни времена. Източно от него е Шиманският музей, в който се научава повече за светилището и града Изумо.

Целогодишно се извършват различни церемонии в Изумо Таиша, но специалният месец за посещения е ноември. Смята се, че тогава се събират всички богове и богини, за да обсъдят състоянието на светилището, да отговорят на молитвите и да донесат късмет на местността. Главният Бог – Оконинуши – се появява да дари с любов и радост семействата.