Талин – забележителности за един уикенд

  • Талин – забележителности за един уикенд
    Талин – забележителности за един уикенд

Естония е държава на кръстопът и през вековете е била под различни влияния. Нейната столица, Талин, е запазила по нещо от всеки един период.

Това е модерен град с много история и красива архитектура, и крие безброй забележителности. Талин е столицата и най-големият град на Естония, разположен е в южната част на Финския залив.

Заради чуждите влияния, под които е бил градът през годините, тук можете да видите съветска сгради, типична средновековна архитектура, примесени с модерния облик на града.

Старият средновековен град е много добре запазен, датира от XV-XVII в. и е най-добре е да го разгледате пеша. Там се намира и една от най-популярните забележителности в Талин, катедралата „Св. Александър Невски”, която е построена в руски стил и е сред символите на града.

Талин – забележителности за един уикенд


Катедралата „Дева Мария” пък е най-старата черква в Талин. Построена е през далечния XIII в. и е възстановявана няколко пъти, а от XVI в. е лутеранска черква. Не пропускайте да видите и кметството на Талин, което е построено през XV в. и е най-добре запазената сграда на средновековно кметство в Северна Европа.

Ако искате да видите града от високо, качете се на телевизионната кула. Там ще се любувате на Талин от 314 м. При по-ясно време можете дори да видите финландския бряг.

Друга интересна забележителност е дворецът Кадриорг, който е построен от цар Петър Велики и е израз на любовта му към съпругата му Катерина. Днес вътре често се излагат различни изложби, а градините и алеите около него са наслада за окото. Препоръчваме ви да посетите и ботаническата градина на Талин, която е особено красива през пролетта и лятото.

Не пропускайте да разгледате и прохода „Св. Катерина” – тясна уличка, от която можете да си закупите ръчно изработени бижута, кожени аксесоари и сувенири.