Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия

  • Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия
    Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия

Италианците са майстори в много начинания, включително неприкосновеното изкуство да се пие кафе.

От речника, свързан с напитката, през развитието на машините за приготвянето му, до голямото разнообразие от видове и някои от най-старите кафенета в света, Италия е оставила незаличим белег в традициите, свързани с горещата напитка.

Примамливият аромат на еспресо е любим в цялата страна и италианците са създали цяла наука около поръчването, приготвянето и пиенето му. Запознайте се с италианската кафе култура и вижте как да пиете кафе в Италия като местните.

История на италианското кафе

Едно от най-старите кафенета в Европа и главен претендент за най-старото в света е кафене Флориан във Венеция. То е разположено на Пиаца Сан Марко, е открито през 1720 г. То продължава да приготвя кафе за венецианци, италианци и международни посетители и днес се е превърнало в символ на града.

В Италия е създадена първата кафемашина с парно налягане в света, която завинаги променя курса на приготвяне на кафе. Еспресо машината е патентована през 1884 г. в Торино и подобрена през 1901 г. в Милано. Тя е прародителят на кафемашините, които виждаме днес.

Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия

Италианското кафе на практика

Италианците винаги започват сутринта си с кафе и сладкиши в местния бар, който тук бихме нарекли кафене. Сутрешното кафе се пие по-често на крак, не само защото е много късно, но и защото, ако искате да ви сервират в италианско кафене, ще трябва да платите двойна цена. Кафето на бара обикновено струва около 1,00 евро, а в някои по-популярни кафенета може да стигне и до 2,00 евро.

За италианското кафе най-често се използват тъмни кафени зърна, въпреки че понякога се слагат и добавки за по-силно еспресо. Италианските кафенета са шумни места, защото кафените зърна се смилат непосредствено преди варенето, за да се гарантира най-добър вкус.

Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия

Кафето е ритуал, който се практикува няколко пъти на ден: сутрин за кофеинов тласък, след обяда за подпомагане на храносмилането и избягване на летаргията след хранене и след 16:00 часа по време на кафе паузата или иначе казано за удоволствие и сладки приказки. Докато еспресото или макиато са класически избор за всеки час от деня, то капучино или кафе лате е добре да се поръчват само в сутрешните часове.

Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия

Как да си поръчате кафе в италианско кафене?

Първата ви задача е да намерите касиера, да си поръчате кафе и да си вземете касовата бележка или "scontrino", както е на италиански. След това дайте бележката на бармана. Тук можете да изберете дали да сервират кафето ви в картонена или порцеланова чаша, дали млякото да е по-топло и т.н.

Кафето в Италия често се сервира заедно с чаша вода за почистване на небцето преди и след консумация. Трябва да знаете, че пиенето на сутрешното кафе отнема не повече от няколко минути. Заседяването не прави добро впечатление и образува големи опашки. А повярвайте, няма да искате да видите цяла тълпа разгневени италианци срещу себе си. Когато излизате от кафенето, можете да оставите няколко монети от 10 или 20 цента до касовата бележка за бармана.

Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия

Италианска терминология за кафето

Познаването на езика на италианското кафе ще ви помогне да си поръчате точно това, което искате. Ако желаете безкофеиново кафе, споменете "ffe decaffeinato" в поръчката си.

Кафе или Еспресо (Caffè; Espresso): Тези термини се използват взаимозаменяемо и означават едно кафе с 3 шота еспресо в порцеланова чаша.

Допио (Doppio): Двойно кафе

Американо или Лунго (Americano; Lungo): Дълго еспресо -  има два пъти повече вода, за да се получи по-слаба напитка.

Ристрето (Ristretto): Късо еспресо - използва се половината от количеството вода.

Макиато (Macchiato): Еспресо с мляко или млечна пяна. Барманът може да попита дали искате горещо или студено мляко.

Капучино (Cappuccino): Еспресо с горещо мляко и каймак. Обикновено се поръчва на закуска и никога не се поръчва след обяд.

Кафе Лате (Caffè Latte): Мляко с еспресо.

Кафе Корето (Caffè Corretto): Еспресо с алкохол като грапа или коняк.

Кафе Сакерато (Caffè Shakerato): Еспресо, разклатено с кубчета лед, често сервирано в коктейлна чаша.

Тънкости при поръчване и пиене на кафе в Италия

Приятни кафе преживявания в Италия!

***