Таос и мистериозното бучене

  • Таос и мистериозното бучене
    Таос и мистериозното бучене
  • Таос и мистериозното бучене
    Таос и мистериозното бучене

Град Таос се наамира в северната част на щата Ню мексико и е бил дом на редица известни личности, сред които Джулия Робъртс и Денис Хопър.

Това малко красиво градче е дом и на една все още неразгадана мистерия – бучене с неизвестен източник, което местните са нарекли „Таоското бучене“.

Съществуват редица теории, които предлагат някакво обяснение и варират от обикновени до наистина фантастични, от психологически до паранормални.

За първи път сведения за бученето се появяват пред 90-те години. Тогава Джо Мулинс, професор по инжинерствов университета в Ню Мексико, провел серия от проучвания на феномена.

Според проучването 2% от жителите на града били „чуващи“ – това били тези, които тврдели, че са чували бученето. Повечето от тях долавяли бученето между 20:00-21:00 ч. поне веднъж седмично.

В жилищата на някои от тези хора била поставена чувствителна апаратура, за да измери звуците и вибрациите, но не било засечено нищо необичайно. Данните от проучването обаче показали, че няма само едно таоско бучене, както и че различните хора го чували по различен начин.

Най-често то било описвано от хората като звук от двигател на кола. Бученето създавало и главоболия и също така пречело на съня на хората, които го чуват. Източникът му обаче остава неизвестен до ден-днешен.

Има редица обяснения за това какъв е източникът на бученето. Повечето изследователи са съгласни, че то съществува, но така и не стигат до консенсус що се отнася до това откъде идва.

Често пъти обяснението на изследователите е индустриална дейност, докато други твърдят, че причината са газопроводи, електропроводи и комуникационни уреди. Има и теории, че бученето е причинено от нискочестотна електромагнитна радиация, която може да бъде чута само от някои хора.

Както можете да се досетите за бученето вече има и редица конспиративни теории. Така или иначе това е просто още една от световните загадки, която все още е неразрешена.