Тайният апартамент в Айфеловата кула

  • Тайният апартамент в Айфеловата кула
    Тайният апартамент в Айфеловата кула

1889 е годината, през която Густав Айфел завършва проекта си за Айфеловата кула.

Освен всички общодостъпни етажи, които са познати на туристите от цял свят, той добавя към архитектурата и малко жилище, което дълго време остава в тайна за широката общественост. Апартаментът се намира на трето ниво на кулата. Въпреки че пространството е много малко, Айфел е успял да си създаде уют и удобство, които го предразполагали да ходи там, когато има нужда да избяга от навалицата на големия град.

Когато хората разбрали, че подобен апартамент съществува, започнали да молят Густав Айфел да им го дава под наем, дори и само за една вечер. Той категорично отказвал. Искал да го остави за себе си. Затова той често канел специални гости като Томас Едисън, който в знак на благодарност му подарил едно от новите си изобретения – фонографът.

Днес апартаментът е достъпен за всички, които искат да го видят. Обзавеждането е непокътнато още от създаването му. Като бонус към всичко, има два манекена на Айфел и Едисън, които допълват цялостната визия на жилището.

Дори и в настоящето единственият апартамент в Айфеловата кула, с гледка към цял Париж, продължава да буди завистта на хората, както и преди, когато е бил създаден.