Тикал – един древен град на маите в Гватемала

  • Тикал – един древен град на маите в Гватемала
    Тикал – един древен град на маите в Гватемала

Тикал е едно забележително историческо място , както и една от най-големите археологически находки на руини на град от времето на разцвета на майската цивилизация.

Името на някогашния град означава „място, където могат да се чуят гласовете на боговете”.  Той се намира в северната част на Гватемала и е включено в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

В йероглифите, издълбани в камъка, се среща и по-старото име на града - Яш-Мутул, което в превод означава „зелена приказка”. Макар че са намерени постройки, датиращи още от IV в. пр. н. е., разцветът на мястото е достигнат в периода между III и в. Населението му по това време е било между 100 и 200 хил. жители.

Тикал – един древен град на маите в Гватемала

Тикал е може би най-добре изученият от всички други градове на маите, тъй като тук са намерени останките на много от местните царе и владетели, както и има запазени множество монументи. Той е бил най-бляскавият от всички градове на маите, а друг интересен факт е, че неговите, извисяващи се като кули, пирамиди и акрополи някога са били най-високите постройки в Западното полукълбо.

Тикал – един древен град на маите в Гватемала

В наши дни Тикал е интересна туристическа атракция и е една от най-прочути и внушителни паметници от маите в Гватемала. В центъра на града се намира  Големият площад, обграден от високи, добре възстановени храмове, които някога са били оцветени в ярки цветове.