Топ 7 забележителности в Дрезден

  • Топ 7 забележителности в Дрезден
    Топ 7 забележителности в Дрезден

Наричат ДрезденФлоренция на Елба“, защото изобилства от места, свързани с развитието на изкуството. В този град определено има какво да се види, а „разходката винаги е събитие“.

Градът има богато минало. Той е средище на културата и изкуствата от епохата на Просвещението до днес. Интересно е, че тук са родени Пьотр Столипин и Ерих Кестнер. В Дрезден има 60 галерии, 50 музея, 36 театъра и театрални сцени. 

Предлагаме ви да направим заедно един тур сред 7 от емблематичните забележителности на германския град, без да се налага да ставате от креслото.

Какви музеи и галерии могат да бъдат видени в Дрезден?

1. Военноисторически музей

Той събира в себе си около 800-годишната история на немското военно дело. Концепцията на музея се гради около нагледния разказ за причините и последствията от войните. В центъра се намира човекът със своите страхове, надежди, пориви, мъжество и разум. Във фондовете има около 1,2 млн. експонати. Презентацията на сбирката залага на емоционалното преживяване и е ориентирана към това музеят да стане част от живота на всяко семейство.

2. Музей „Албертинум“

Представя изкуството и архитектурата от епохата на Романтизма до наши дни. В него има макети на архитектурни съоръжения, картини на съвременни художници, фотографии, представящи културата на 20-ти век.

3. Картинна галерия „Старите майстори“

Местната картинна галерия e една от най-известните в света. Тя се намира в една от сградите на бароковия дворец „Цвингер“. В нея може да видите произведения на Рафаело, Тициан, Рубенс, Рембранд, Каспар Давид Фридрих, Макс Либерман, Якоб ван Ройсдал и много други. Една от най-известните картини в музея е „Сикстинската мадона“ на Рафаело.

Галериите в Дрезден са многобройни. Сред тях са още „Финкелщайн“, „Галерия F“, „Кьонихщрасе“, „Бел-Арт“. За посетители с увреждания се предлагат специални турове из тези домове на изкуството.

4. Статуята на Златния конник

Тя се намира в новата част на града. Монументът засвидетелства паметта на местните за управлението на саксонския курфюрст и полски крал Август Силни. По време на управлението му, както и при това на сина му Фридрих II Август, били издигнати разкошни барокови сгради в града. Те какво и събраните на това място произведения на изкуството му спечелват прозвището „Флоренция на Елба“.

5. Дрезденският замък

Той представлява резиденция, където може да бъде видяно пано, съставено от най-много керамични плочки в света. 

6. Сградата „Блокхаус“ и главната улица в новия град

В „Блокхаус“ някога отсядали стражите на града. От 1975 до 1982 г. зданието е възстановено в първоначалния си вид, отпреди Втората Световна война. „Хауптщрасе“ започва със статуята на Златния конник, който указва посоката за пешеходците. Това е една от най-оживените търговски улици на града. По нея има магазини, ресторанти, а също е разположен и музеят на дрезденския романтизъм „Кюгелхенхаус“.

7. Нойщадския покрит пазар

Той пренася посетителите си в края на 19-и и началото на 20-и век. Зданието му е реконструирано през 1999 г. Това е един от най-красивите покрити пазари на Германия. Дошлите да пазаруват тук, могат да опитат плодове, местни ястия, регионална продукция.

Пожелаваме ви приятно прекарване в Дрезден, ако сте решили да го посетите!